Необичайният възход на Мирослава Дума

Родена в СССР

04 January 2019 16:09
Необичайният възход на Мирослава Дума
Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума Необичайният възход на Мирослава Дума
Необичайният възход на Мирослава Дума от московско момиче до дигитален магнат и посланик на Русия, избран лично от Путин, с революционни планове за модната индустрия

 

Повечето хора от модните среди познават Мирослава Дума като едно от оригиналните московски момичета, което се е превърнало в звезда на социалните медии заедно с руската дизайнерка Уляна Сергеенко, модела Елена Перминова и стилиста Аня Журова. Снимат ги редовно на излизане от ревютата в Милано и Париж или докато демонстрират ярки улични стилове, навсякъде и по всяко време появата им се документира от Instagram до модните блогове. Сред тях не личи да има гени на стеснителност. Но Мира е малко по-различна, по-сдържана и бързо се превърна в ключов играч на сцената на глобалната дигитална медия. Нейният първи бизнес е уебсайтът за мода и начин на живот Buro 24/7 – основан през 2011 г. и първоначално базиран в Русия, сега се намира на четири континента и привлича близо пет милиона посетители. Но нейните таланти се простират отвъд бизнеса и тя се превърна в сила, която трябва да се има предвид на международна сцена.  Тя редовно говори по време на конференции като двудневния мозъчен тръст "Бизнес на лукса", организиран от Financial Times и дигиталната среща на върха на френската транснационална компания LVMH (Louis Vuitton – Moët Hennessy); тя е гостуващ преподавател в Parsons School of Design; част е от консултативния съвет на фондацията "Голо сърце" на приятелката си Наталия Водянова и още докато е в университета, основава благотворителната организация "Планетата на мира", която и досега предоставя спешна медицинска помощ на децата. Най-новото ѝ начинание е Fashion Tech Lab (FTL) – хибридна инвестиционна компания, мултинационален ускорител и експериментална лаборатория, която помага за развитието на новите технологии и иновации и тяхното свързване. Тя вече е привлякла 50 милиона долара, включително инвестиции от списъка с най-добрите компании от Силиконовата долина. Никой не може да представи гласа на новите руски дигитални медии по-добре от дребните момичета, които някога са живели в Сибир.

32-годишната Дума седи срещу мен в един грузински ресторант по обед в един дъждовен ден в Москва и ми разказва как наскоро се е върнала от „руския Давос“, където президентът Путин ѝ поверил модната и дигиталната „дейност и дневен ред“. Това потвърждава колко сериозно приемат малката рускиня тук. Тя е бременна в 8-ия месец, когато се срещаме, и не показва и най-малки признаци за каквото и да е забавяне на темпото. Но нейното превъплъщение от улична муза в технологичен революционер не беше съвсем очевидно.

„Бях буквално обсебена от модата и дрехите“, признава тя за ранните си дни. „Аз съм максималист. Когато обичам нещо, го правя до такава степен, че направо се поболявам – като дете, което е изяло прекалено много сладкиши. Изключително страстна съм“, казва тя. Тук очаквам да се засмее, но тя не го прави. Предполага се, че руският моден клан са предимно дъщери на олигарси – момичета с огромни гардероби, пълни с дрехи от дизайнери, които отчаяно са се опитвали да пробият на разрастващия се руски пазар. Дотогава модата в Русия е била „сива маса“, както я описва Мира.

Първата ѝ работа била за руския Harper's Bazaar, последвана от Vogue и Tatler – западни модни списания, които се появяват и разцъфтяват в страната, която е напълно готова да приеме луксозните стоки. „Беше началото на феномена Instagram и аз създавах последователи. Сега имам около 1,6 милиона, което е доста за момиче, което не е суперкрасиво и не е актриса или порнозвезда“, казва тя. И добавя, че просто се е възползвала от появата на тази тенденция, и вместо да си каже, че след като се появяват във всички списания и навсякъде значи са много готини, тя си помислила, че всичко това всъщност е доста глупаво. И да изпитва някакво чувство на вина. „Рекламирах красиви чанти и палта, за които знаех, че има ужасно много момичета, които не могат да си ги позволят. Винаги съм си мислела, че те мечтаят за живота, който продавам, и това беше странно чувство, нечестно. Но всички правим грешки и минаваме през подобни периоди от живота си.“

През 2011 г. тя помага да стартира "Форбс Жена" в Русия, когато получава първото си прозрение. „Мислех си как всички сме по цял ден пред мобилните си телефони, но въпреки това липсва една платформа, където мога да прочета всичко, което искам за кино, култура, здраве, мода, изкуство и лайфстайл. Така тя основава Buro247.com с приятелката от детството си Фира Чилиева през 2011 г. Веднага е признат като портал за марките, които искат да навлязат в нововъзникващите модни пазари не само в Русия, а и в Мексико и Средния изток, където тя продава лицензи. Оттогава е завладяла голяма част от руския медиен пазар за мода и лайфстайл, а според The Business of Fashion се нарежда на второ място след Elle Russia с 4,9 млн. посещения на месец само в Русия. Привлича реклами също от Hermes и Louis Vuitton. Отчасти това се дължи благодарение на нейната прогноза, че светът като цяло започва да приема руския пазар сериозно, а също и защото я приемат като посланик на своята страна – Дума редовно говори на световни конференции по бизнес и дигитални медии и през 2015 г. убеди Джак Ма – основател на един от най-големите електронни магазини Alibaba, да говори в най-големия икономически форум на Русия SPIEF. Тя инвестира в това, в което вярва – компании като "зеленият" моден бранд „Реформа“ и заедно с приятелката си Насиба Адилова основава TheTot.com – сайт с внимателно подготвено съдържание, съвети и продукти, подходящи за майки и техните деца.

Въпреки всичките си различни начинания и безспорния успех на Buro Дума продължава да копнее за нещо повече. Един ден, докато седяла на първия ред, заобиколена, както тя ги описва, от „красиви лица с гранитни изражения, които сякаш ще спасяват света“, си помислила: „Достатъчно. Ние не спасяваме животи на хора тук. Не мога да продължавам да съм малка част от голямата пропаганда на луксозни стоки и мода. Няма смисъл да стоя повече в този свят, освен ако не направя нещо, за да го променя“.

Но едва когато открива, че модата е един от най-големите световни замърсители – да произведеш една тениска или чифт джинси, отиват около 20 000 литра вода, решава да създаде FTL. Компанията има три "стълба", обяснява тя. "Това е хибрид между инвестиционна компания, агенция за ускоряване на внедряването и експериментална лаборатория. Ние търсим най-добрите инженери и учени от цял ​​свят. В Корея и Япония например се случват много невероятни неща в слънчеви панели, които работят с научни материали, нанотехнологии, биотехнологии, интелигентни текстилни изделия и облекла, така че ние инвестираме в тях пари, които набираме чрез инвеститорите."

Мира се занимава с убеждаването им лично. Лесно е да се разбере защо хората са очаровани от нея. Когато я питам откъде намира енергия за всичко това, тя разказва: „Родителите ми са от Украйна, а аз съм родена в Сибир“. Баща ѝ Василий Дума и майка ѝ Галина се отказват от относителната топлина и уют на дома си в Украйна, за да отидат в Сибир да работят в петролната индустрия. „Те изкарваха по 120 рубли, като всички останали“, обяснява тя. Независимо дали работиш по 8, или по 18 часа на ден, накрая винаги получаваш 120 рубли заплата. Затова отиват в Сибир – място, където можеш да умреш от студа.

Спомените ѝ от това време са ярки. „Когато бях в първи клас, имахме 2 седмици непланирана ваканция, защото навън беше –35 градуса и не се разрешава на децата да излизат навън, когато температурите паднат толкова ниско. Но веднъж излязох с родителите си, опитах се да отворя устата си, за да кажа нещо, и носът и устата ми замръзнаха автоматично. Не можех да си поема дълбоко дъх, защото всичко замръзва.“

През 1991 г., с разпадането на СССР, семейството се премества в Москва. "Беше труден период. Бащите на някои мои приятели бяха застреляни пред къщите им. Това беше ерата на приватизацията, когато всички тези големи компании се създаваха. Молех се всяка сутрин и всяка нощ за родителите си да останат живи и в безопасност."

Тя не дава подробности, но през 90-те години баща ѝ става шеф на една от най-големите петролни компании в Русия. Но Мира е категорична, че неговото състояние няма нищо общо с успеха ѝ.

Възпитанието ѝ било строго – дотам, че не ѝ разрешавали да се прибира след 21,00 часа. "Всички мои приятели пушеха, пиеха, ходеха по клубове, а аз бях загубенячката. Ако се появеше някое момче, което ми хареса, трябваше да го представя пред майка ми и баща ми." На 18 г. тя се запознава с Алексей Михеев чрез общи приятели. И двамата наскоро са започнали университета, където Мира учи математика и логистика. В рамките на три месеца той ѝ прави предложение, като планират да се оженят година по-късно.

"Винаги съм казвала на баща ми, че ще работя, така че, когато реших да се омъжа, той беше шокиран и разочарован от мен", казва тя. Казал ѝ, че щом ще се омъжва, очаква нейният съпруг да се грижи за нея във финансово отношение. „Той ти е мъж и трябва да го уважаваш. Ще го унижиш, ако вземаш пари от мен“, казал баща ѝ и от този момент спрял да ѝ дава пари. „Животът, с който бях свикнала, изчезна. Баща ми никога не е инвестирал в никоя от моите компании, не. Никога“, твърди Мира.

Отнело ѝ известно време да се приспособи към новите обстоятелства, още повече че хората продължавали да виждат в нея само и единствено богата наследница. Дума споделя: „Бях разстроена от всички онези клишета за богата рускиня, които хората говореха за мен, без да знаят какво се случва в живота ми. И двамата бяхме студенти. Страдах и се борех, и ме болеше, защото си мислех, че баща ми ме е предал – истинска трагедия.“

Тя още страда от това, че я определят като „богато момиче“ заради състоянието на баща ѝ. Но сега му е благодарна за това, че ѝ спрял финансирането, защото в противен случай можеше да не постигне нищо. Дали тя би постъпила по същия начин със своите деца, като ги остави без средства? Изражението ѝ помръква и отговаря: „Може би да, защото научих толкова много“.

Тя има две деца – Джордж, на 6 г., и Ана, на 3. Показва ми видео с дъщеря си и как целува една цицина, за да ѝ мине, и със сина си, който взима уроци по китайски през скайп. Тревожи се за семейството си и наскоро не пуснала мъжа си да пътува, за да гледа мача между „Ювентус“ и „Реал Мадрид“ след атентата в Манчестър. Нейният съпруг, също предприемач, вече се присъедини към FTL. Той е "добър човек и най-добрият ми приятел", казва тя. Въпросът ми какво правят заедно, за да релаксират, изглежда, леко я обърка. "Опитах медитация. Приятелка ми даде слушалки – един човек ти казва как да мислиш, как да дишаш, какво да правиш, но мисля, че моят психически тип не е подходящ – когато опитах да се съсредоточа, в главата си сякаш имах хиляди мисли.“

Това съвпада с факта, че повечето иновации, които Дума налага през FTL, звучат като научна фантастика. Като шаловете Hermes quality, направени от рециклирани цитрусови плодове; кожа, отгледана от стволови клетки, „така че да не навреди на животните“; блузи, изработени от овлажняващ млечен протеин; тениски, пропити с "антимикробно" масло от мента, които могат да се носят до 20 пъти "без никаква лоша миризма". „Удивително, нали?“ Невероятно.

И това е, преди да ме помоли да си представя качулка, да речем, със слънчеви панели, които могат да зареждат iPhone, или джинси, които събират енергия от морето, вятъра или "дори движенията, които правите, докато вървите". Или "микроскопични компютри в тъканта, което означава, че вашето яке събира данни за тялото ви, подава ги на вашия iPhone и така винаги ще знаете нивото на кръвната си захар, кръвното си налягане и сърдечния ритъм". Потенциалът е безкраен и аз съм напълно отнесена от ентусиазма на Мира, който е сериозен и симпатичен едновременно, докато тя говори почти непрекъснато в продължение на три часа.

Нейната отявлена мисия е да направи така, че модата да не е вече втората в света най-замърсяваща индустрия след петролната. Тя нарича това кръгова икономика. „Вярваме, че има шанс 100% модната индустрия да премине към възобновяема енергия и източници. Това е единственият начин, по който може да се развива светът.“ По-късно тя ми показва видеоклипове на телефона си от фабрики, които създават прежди от рециклирани дрехи без вода или бои, "така че да няма токсични отпадъци". Факти и цифри се изливат от нея. В един момент говори за това, как "През 2014 г. са произведени около 100 милиарда дрехи, закупени са 80 милиарда стоки, като половината от тях се озовават в депата, когато 99 процента са рециклируеми", а в следващия цитира речи, научни изследвания и... Стив Джобс, който заедно с Илън Мъск и Майкъл Джексън е един от нейните герои. Тя работи с екип, разпръснат по целия свят – от Шенжен в Китай до тук в Москва, както и в Сан Франциско, Ню Йорк, Великобритания и Италия.

Определя се като ужасно самокритична. За какво ли? "Всичко: имейлът, който написах, начинът, по който изглеждам, начинът, по който говоря…" Когато обявихме FTL, хората започнаха да се обаждат и да изпращат поздравления, казва тя. "Вместо да седна и да си кажа, че най-накрая мога да се наслаждавам на този миг, аз си помислих: О, Боже, какво направихме! Имаме толкова много работа и отговорности, а и съм бременна. Всъщност не помня по някое време в живота си просто да съм си седяла и да си мисля, че ще бъде страхотно."

Но днес тя изглежда напълно спокойна. Поръчва екстравагантно за обяд, но не яде почти нищо до десерта, когато унищожава купчина захар, сметана и сладкиши.

Разказва ми как всяка вечер преглежда пощенската си кутия, "защото не мога да си легна, ако не прочета всеки един имейл. Знам, че утре ще се събудя и ще имам още 300". Тя чете биографии на вдъхновяващи предприемачи, препоръчва ми списък за четене и поглъща колкото се може повече новини. "Представете си какво е да бъдеш украинец сега, когато буквално има война между Украйна и Русия. Братски нации. Но трябва да съм дипломатична. Чета международните новини и те често не отразяват това, което наистина се случва. Чета местните новини и накрая научавам какво се случва, от родителите ми.“

Гордее се със своето наследство, но прекарва само 20% от годината си в Русия. Както самата тя казва: "в същото време може да се каже, че съм американка, по начина, по който мисля, мечтая и се развивам".

Нейната енергия е хипнотизираща, а ефективността ѝ е легендарна, опитва се да забавя лентата, за да има повече време за децата си. И за двете раждания е била откарана до болницата направо от офиса и е била на линия по телефона веднага след това. Когато дъщеря ѝ е на само на 3 месеца, тя лети за 40 часа до Австралия като част от договора за продажбата на лиценз от Buro24/7.com на новинарската корпорация на Рупърт Мърдок. „Трябваше да се срещна със 180 клиенти и имахме събитие в сградата на операта в Сидни. Спах само 5 часа по време на цялото пътуване. Не съм казвала на никого, че имам бебе и кърмя, никого не го интересува.“ Но дори и тя не е безгрешна. По пътя към летището за първи път през живота си започнала да трепери, вероятно заради бебето.

Мира не пие и не пуши, защото „те забавят и от тях се надебелява“. И когато я питам има ли нещо, което мрази, тя ми отговаря отрицателно. Но после добавя: „Никога не използвам думата „омраза“, но всъщност мразя мързеливите хора“. Когато не е съгласна с нещо, тя го определя като „глупости“, по същия начин се отнася към онези, които си мислят, че са екологично ориентирани, защото си купуват 100% органичен памук, без да се замислят колко вода е изхарчена за него. „Но ако не харесвам някого или нещо, за мен те не съществуват. Не искам да си губя времето в създаване на отрицателна енергия.“

Постоянството е качеството, на което тя се възхищава най-много. „За мен то има по-голямо значение от таланта и интелигентността. Уважавам трудолюбието и упоритостта. Търся точно такива хора, които са готови да работят по 24 часа в денонощието, по 7 дни в седмицата, без извинения.“

На въпроса ми дали намира време да спи понякога, тя отговаря, че сега, понеже е бременна, си осигурява по 7 часа за сън, но през останалото време ѝ се събират между 3 и 5 часа плюс един голям седмичен сън за презареждане.

Попитах я какво е научила от майка си, а тя се замисли за момент и си спомни как веднъж са чакали гости за вечеря, когато е била около 5-годишна. Майка ѝ се опитвала да я научи как се слага и сервира на масата, за да стане добра съпруга, като порасне. А Мира ѝ отговорила, че за нея това е мъчение и не ѝ е нужно. „Но ти си жена и ще трябва да се научиш“, настоявала майка ѝ, а отговорът на малката бил, че няма да има нужда, защото ще става бизнесдама.
Жегата не прощава на никого! Жегата не прощава на никого! Как да се справим с нея?
Amazon the Drop Amazon the Drop Невиждано досега и може би никога повече
Спанакът се справя с излишните килограми и нервите Спанакът се справя с излишните килограми и нервите Зелените листа са перфектни за салати, супи и пюрета
Бисерите на Мегън Фокс Бисерите на Мегън Фокс 8 странни цитата от сексапилната актриса
Жегата е тук! Жегата е тук! Можем да се справим с нея в офиса
AVÈNE СЕРИЯ DERMABSOLU
СЕРИЯ DERMABSOLU
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ