Топ 8 на най-полезните ядки

Не се страхувайте от мазнините и калориите в тях

07 June 2019 12:55
Топ 8 на най-полезните ядки
Знаете ли, че ядките са изключително полезни за вашето здраве. Те могат значително да понижат холестерола, да помогнат в контрола на телесното тегло и дори да намалят риска от рак. Ясно е, че най-полезните ядки са в сурово състояние, а сред най-здравословните от тях са бадемите, кашу, орехи и други. Американски учени обаче уверяват, че не бива да се страхуваме от мазнините и калориите в ядките, защото това са растителни мазнини, от които не се трупат килограми и холестерол. В същото време водещи диетолози потвърждават, че само една шепа ядки ще зареди тялото с протеини, фибри, ненаситени мазнини и ценни за здравето витамини и минерали.

1. Орехи
Орехите са считани за най-богати на антиоксиданти ядки. Като част от нашия списък с най-полезни ядки то си струва да споменем, че те предпазват от сърдечно съдови заболявания и значително забавят процеса на стареене. Освен това орехите съдържат ценните омега три мастни киселини, които са от жизнено важно значение за поддържане на добро здраве. Това ги прави достоен заместник на рибата в случай, че не сте от феновете на морската храна.

2. Бадеми
Бадемите са изключително богати на фибри и в сравнение с други ядки са считани за най-богатите на фибри – цели три грама на унция. Богат на антиоксиданти, вкусният бадем ще ви помогне да се напъхате в тесните джинси. Освен това бадемите са една от най-препоръчваните ядки в йога.

3. Кашу
Едно от най-силните качества на кашуто е, че вкусните ядки са изключително богати на желязо и цинк. Желязото носи кислород до клетките и по този начин предпазва от анемия. Цинкът от своя страна е критично важен за здравата имунна система и за здравия външен вид.

4. Бразилски орехи
Само един-единствен бразилски орех може да ви набави нужното количество селен за цял ден. Селенът сам по себе си е изключително важен и за него се твърди, че може дори да действа превантивно предпазвайки от някои видове рак като рак на костите, на простатата и гърдата.

5. Макадамия
Известна като най-калоричната ядка, макадамията е същинско съкровище. Освен с невероятен вкус, тя може да се похвали, че е най-богатата на мононенаситени мазнини, а те от своя страна са изключително важни за доброто здраве на сърцето. При редовна консумация макадамията може да понижи нивото на лошия холестерол с до 10%.

6. Шамфъстък
С по малко от 4 калории на ядка, шамфъстъците са считани за най-диетичните и предпочитани сред хората, които искат да се отърват от някое и друго излишно килце. Една хитрост при шамфъстъка е, че самото му изваждане от черупката е трудно, което забавя темпото на хранене, а това автоматично намалява консумираното количество преди да се заситите. Освен това се счита, че имат профилактичен ефект от опасни заболявания като рак на белите дробове.

7. Лешници
Лешниците имат толкова много преимущества, че каквото и да кажем за тях със сигурност ще пропуснем много. Но нека отбележим, че са изключително богати на мононенаситени мазнини и повлияват благоприятно заболявания като диабет от тип 2, което ги прави и част от най-полезните ядки за нас.

8. Пекан
Все още много слабо популярни в България, пеканите са вид американски орехи, които имат славата на една от най-богатите на антиоксиданти ядки. Те подобряват сърдечното здраве като предпазват от нтрупване на опасна плака по стените на кръвоносните съдове. Изследвания показват, че пеканът може да намали нивото на лош холестерол в кръвта с цели 33%!
Колкото обичан, толкова и мразен Колкото обичан, толкова и мразен Цитати от Карл Лагерфелд
Top Gear дава отстъпка Top Gear дава отстъпка Купи билет за автомобилния салон
Ризата - провокация с цветове и щампи Ризата - провокация с цветове и щампи Смели решения за силния пол
МODA в чиния МODA в чиния Нестандартните изкушения в социалните мрежи
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ