Плюсовете и минусите на ананаса

Плодът е вълшебен, но крие и рискове

09 June 2019 15:36
Плюсовете и минусите на ананаса
Ананасът е един от фантастичните плодове. Той принадлежи към семейството на бромелиадите, като един от малките представители, които раждат плодове. В действителност плодът е комбинация от малки горски плодчета, събрани заедно около централно ядро.

Хранителни ползи от ананаса
Хранителните ползи от консумацията на ананас са възхитителни. Ананасите съдържат изключително високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източника на важни за организма фибри, както и на ензимът бромелаин.
Освен високите стойности на манган, който подпомага антиоксидантните защитни сили, ананасите съдържат големи количества тиамин, витамини от групата В, които се занимават с производството на енергия. За цялата си сладост, една чаша парченца от ананас съдържа само 82 калории. Ананасите не съдържат вредни мазнини, холестерол и са с ниско съдържание на натрий. Не е изненадващо, че съдържат фруктоза (около 16 грама в една чаша плод).

Хранителна информация в една порция от 112 грама:
– Мазнини – 0 гр.
– Въглехидрати – 13гр. (4% от препоръчителен дневен прием – ПДП)
– Холестерол – 0 мг.
– Фибри – 1 гр. (4% от ПДП)
– Натрий – 10мг.
– Захари – 10гр.
– Калий – 120 мг. (3%)
– Протеин – 1 гр.
– Витамин А – 2%
– Калций – 2%
– Витамин С – 50%
– Желязо – 2%

Здравословните ползи от ананаса
Ананасът съдържа половината от препоръчителната дневна доза витамин С. Витамин С е основен водоразтворим антиоксидант, който се бори с увреждането на клетките. Ето защо за този витамин се смята, че е особено полезен в борбата с проблеми на сърдечно-съдовата система или при болки в ставния апарат.

Плодът съдържа почти 75% от препоръчителната дневна стойност на минерала манган, който е от съществено значение за развитието на здрави кости и съединителна тъкан. Според изследване, проведено през 2014 година, манганът, в комбинация с други минерали, може да бъде полезен за предотвратяване на остеопороза при жени, които са преминали през менопауза.
Ананасът може да помогне за намаляване на риска от развитие на макулна дегенерация, заболяване, което засяга очите при по-възрастните хора. Това свойство се приписва основно заради високото количество витамин С, както и заради антиоксидантите, които съдържа.

Подобно на много други плодове и зеленчуци, ананасът съдържа диетични фибри, което е от съществено значение за поддържане на здравето на вашата храносмилателна система. Друга полза е свойството на ензима бромелаин, съдържащ се в ананасите, да разграждат протеините и по този начин да улесняват храносмилането.
Благодарение на сложна смес от вещества, които се извличат от сърцевината на ананаса, той спомага за намаляване на някои възпаления, както и да редуцира растежа на тумори. Бромелаинът спомага при лечение и на остеоартрит. Поради високите нива на бромелаин, ананасите са добър помощник за намаляване на прекомерната коагулация на кръвта. Освен това, плодът е добър помощник при възпаления на синусите, настинки или алергии, тъй като спомага за намаляване на образувалата се слуз в носната кухина и гърлото.

Вредите от ананаса
Наред с ползите, прекомерната консумация на ананас крие и някои рискове. Ако хапнете твърде много, това може да доведе до болезненост в устата, включително на устните, езика и зъбите. Твърде високият прием на ананас, може да предизвика диария, гадене, повръщане и болки в корема, дължащи се на предозиране с витамин С. Високите количества бромелаин може да предизвикат кожни обриви, повръщане, диария, обилен цикъл. Особено внимание с количеството ананас трябва да обръщат хората, приемащи антибиотици, антикоагуланти, разредители на кръвта, антиконвулсанти, барбитурати, приспивателни и наркотични лекарства, антидепресанти. Консумацията на неузрели плодове е опасна, тъй като в това състояние, ананасите са токсични и предизвикват диария и повръщане.
Колкото обичан, толкова и мразен Колкото обичан, толкова и мразен Цитати от Карл Лагерфелд
Top Gear дава отстъпка Top Gear дава отстъпка Купи билет за автомобилния салон
Ризата - провокация с цветове и щампи Ризата - провокация с цветове и щампи Смели решения за силния пол
МODA в чиния МODA в чиния Нестандартните изкушения в социалните мрежи
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ