Краставица за красота и здраве

Вълшебните качества на зеления зеленчук

11 June 2019 20:39
Краставица за красота и здраве
Краставицата – този наглед съвсем обикновен и толкова разпространен зеленчук, който приемаме едва ли не за даденост, всъщност е зареден с куп полезни вещества. Няма нито една причина да го избягваме, особено в горещи и сухи летни дни. За сметка на това има поне 8 причини да не пропускаме краставиците нито един ден – сега им е времето да извлечем максимума от вкуса и ползите им.

Краставиците защитават мозъка
Съдържащият се в краставиците флаванол, наречен физетин, има противовъзпалителни свойства, които играят важна роля за доброто функциониране на мозъка, като се грижат за добрата памет и защитават клетките от ефектите на стареенето.

Краставиците са пълни с витамини
Истински коктейл от витамини А, В1, В6, С, K и фолат, които ще подсилят имунната система и ще заредят тялото с енергия.

Краставиците се грижат за здравето
Краставиците съдържат хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Отделно, наличието на стерол може да намали нивата на холестерола, а магнезият, калият и фибрите се грижат за регулирането на кръвното налягане.

Краставиците освежават дъха
Ако искате да се отървете от лошия дъх в устата, притиснете парче краставица към небцето за 30 секунди – тя ще ви помогне да се отървете от бактериите, които са причина за неприятната миризма. Според принципите на Аюрведа пък яденето на краставици спомага да се справите с излишната горещина в стомаха, която също е причина за появата на лош дъх.

Краставиците могат да помогнат в борбата с рака
Краставиците съдържат лигнани, които помагат при изграждането на имунната система и имат специфични антибактериални, антиканцерогенни, антигъбични и антивирусни свойства. Смята се, че високите нива на лингани в организма могат да намалят опасността от рак на дебелото черво, гърдите, яйчниците и простата.

Краставиците хидратират организма
Тялото се хидратира много по-добре, когато приема необходимата вода чрез храната. А какъв по-добър начин от свежата краставица, която съдържа 95% вода?

Краставиците предпазват от камъни в бъбреците
Редовната консумация на краставици може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Краставиците се грижат за добрия външен вид
Две студени кръгчета краставица са отличен начин да се отървете от попухналите очи и торбичките. Отделно, съдържащите се в нея минерали са важни за здравето и добрия вид на косата и ноктите.
Колкото обичан, толкова и мразен Колкото обичан, толкова и мразен Цитати от Карл Лагерфелд
Top Gear дава отстъпка Top Gear дава отстъпка Купи билет за автомобилния салон
Ризата - провокация с цветове и щампи Ризата - провокация с цветове и щампи Смели решения за силния пол
МODA в чиния МODA в чиния Нестандартните изкушения в социалните мрежи
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ