Най-често срещаните причини за болки в гърба и как да ги облекчите

14 April 2020 15:09
Най-често срещаните причини за болки в гърба и как да ги облекчите
Прочетете повече за:
здравеболкигръбгръбнак
Започва като внезапна болка. После се спуска надолу по гърба. Притесненията започват, когато дори завъртането на главата се окаже болезнено. Започвате да си задавате въпроси, като основият е „Защо ме боли гърбът?“. Въпреки това към момента не виждате причина да промените фитнес режима си, нали? Продължавате по същия начин още няколко седмици и накрая идва онази безсънна нощ, в която ви боли сякаш имате нож в гърба, който ви приковава към леглото.

Независимо дали професията ви изисква по-активни движения или точно обратното, има голяма вероятност да страдате от болки в гърба. Каква би могла да бъде причината? Ежедневните дейности, които извършвате всеки ден без да се замислите – да стоите дълго пред компютъра, да носите неудобни обувки или да заспивате в неудобни пози – могат да имат негативни последствия за вашия гръбнак. Повечето болки се дължат на наранени мускули или сухожилия, както и на навяхвания – увреждане на здравата фиброзна тъкан или връзки, разположени там, където прешлените ви се свързват със ставите. Тези контузии обикновено се получават при извършването на нова дейност, повдигането на големи тежести или инцидент. При други ситуации причинител на болката е компресиран, известен още като притиснат, нерв и дисковата  херния.

Разбира се, установяването на причината за болката е важна за третирането ѝ. „Предизвикателството е, че не можете да видите нараняването на сухожилиятат, връзките и мускулите по начина, по който виждате фрактурите по костите и дисковата херния“, споделя проф. Джефри Кац, специалист по медицина и ортопедична хирургия. Въпреки постигнатия напредък при диагностициране, докторите все още не могат за определят точна причина за болката при 85% от пациентите. Това прави тези случаи трудни за лечение. Съществуват противоречиви мнения относно манипулациите по гръбначния стълб. Някои доктори твърдят, че те нанасят повече вреда, отколкото помагат на лекуваното лице. Но при някои случаи е единственото лекарство, което е способно да ви вдигне от дивана и да се върнете обратно към ежедневието си.

Хиропрактичните грижи са си притеснителни. Те не са част от тразиционната медицина, особено що се отнася за справянето с болките в гърба, когато няма лесен и ясен лек за отстраняването им.

Дори упражненията, за които повечето експерти са съгласни, че са един от най-добрите начини да поддържате гърба си здрав и да облекчавате болката, могат да се окажат проблематични. „Когато водите заседнал начин на жимот, мускулите, които поддържат гръбначния ви стълб, отслабват и тогава ставате по-податливи на контузии“, казва д-р Кац. От друга страна, „неправилната поза при тренировка може да постави прешлените под нежелано напрежение“, обяснява физиологът Робин Щур.

Ако спадате към 80% от населението, които страдат от болки в гърба – 1/3 от тях се дължат на разтягане или навяхване и се подобряват в рамките на седмица без медицинска намеса. Но освен ако не потърсите помощ от доктор, можете да подсилите гълба си чрез упражнения а насърчаване на по-здравословни навици.

7 често срещани причини за болки в гърба

Прекарвате твърде дълго време пред монитора

Девет часа – средно по толкова дълго време сте принудени да бъдете на позиция пред компютъра почти всеки ден. Освен работата ви, допълнителното време, прекарано пред монитора на телефона и таблета, създава повече болки в областта на раменете, врата и гърба ви. „Важно е да си вземате почивки, да правите упражнения за врата и от време на време да не държите телефона или таблета пред вас“, съветва д-р Дебора Венеси. Ако искате просто да отпуснете напрежението във врата си, задръжте главата си за 10 секунди във всяко от следните положения: напред, назад, вляво и вдясно. Повтаряйте ги по 5 пъти на ден.

Седящата позиция цял ден също е опасна. „Оказва по-голям натиск върху дисковете и прешлените, отколкото когато стоите изправени или вървите“, категоричен е д-р Кац. Облекчете напрежението с малки добавки в офис средата си. Започнете с възглавница за опора на лумбалната област. Регулирайте седалката си така, че мониторът на компютъра да ви се пада на нивото на очите, а ръцете и коленете ви да са свити под ъгъл от 90 градуса, като краката ви трябва да си почиват на пода. Планирайте си почивки през деня, по време на които да бъдете далеч от компютъра. През това време може да правите кратки упражнения от безбройните предложения в YouTube.

Не обръщате внимание на състоянието си

Когато чуето думата „сърцевина“, най-често си представяте плочките на корема, но тя е съставена от много повече мускули. Тези на гърба, страничните, тазовите и задните часто работят заедно с мускулите на корема, за да ви позволяват да се огъвате, усукват, завъртате и да стоите изправени. Здравенита на сърцевината ви е изключително важна.

Сърцевината ви е като кран, който поддържа всичките ви движения. За разлика от коремните преси, които тренират единствено коремните ви мускули, основни упражнения като подскоци, клекове, планкове и други, укрепват гръбначно-поддържащите мускулни групи.

Спите по корем

Ако се събудите и се чудите защо ви боли гърба, може да вините дори позата, в която спите. Ако го правите по корем, то упражнявате допълнителен натиск върху ставите и мускулите, а спането на една страна пподържа гръбнака ви удължен и в неутрална позиция. Ако все пак не можете да заспите по друг начин, освен по корем, плъзнете тънка възглавница под бедрата си, за да облекчите натиска върху дисковете, връзките и мускулите.

Пушите цигари

Цигарите не просто поразяват белите ви дробове и сърцето. „Пушачите имат по-често повтарящи се проблеми с гърба“, споделя д-р Кац. Причините и последиците са много. Никотинът ограничава притока на кръв до прешлените и дисковете, така че те стареят и се разпадат по-бързо. Освен това той пречи на способността на тялото да усвоява калций, което води до проблеми с костите и гърба. Знаете какво трябва да направите. Откажете ги.

Борите се с психично заболяване

Не е тайна, че борбата с болката може да се отрази и върху психичното ви здраве. Според проувания, хората с болки в гърба са по-склонни да изпадат в депресивни състояния. Но изследвания от канадския университет Алберта показват, че хората с депресия са 4 пъти по-склонни да развият инвалидизиращи болки в областта на гърба и врата. Някои учени смятат, че неспособността да се справяме с проблемите могат да предизвикат освобождаването на хормона на стреса – кортизол, което води до напрежение и спазми на мускулите на гърба и раменете. Резултатът може да бъде опустошителен цикъл на хронична болка и депресия. Антидепресантите, както и естествените подобрители на настроението и психичното здраве като упражнения, медитация, йога и дълбоко дишане могат да намалят стреса и да ви накарат да се почувствате по-добре.

Обувките ви не са удобни

Разбира се, че високите токчета не са вариант, но се оказва, че равните обувки също могат да ви причинят болки в гърба. Сандалите и чехлите често осигурявам малка или никаква опора. Продължителното им носене може да доведе до проблеми с гърба, коленете и ходилата. Но не се притеснявайте. Редувайте обувките си през седмицата – от ниски до високи, от маратонки до сандали. Избягвайте да носите един и същи чифт обувки всеки ден. Колкото до сама обувка, тя трябва да ви пасва идеално и да има добра извивка за подръжка на ходилото и петите.

Спирате, вместо да заменяте вашите дейности

Лежането намалява напрежението върху гръбнака. Въпреки това заседналият начин на живот повече от ден или два може да влоши болката. Според проучвания, тези, които страдат от болки в гърба и въпреки това останат активни, се възстановяват значително по-бързо от тези, които прекратяват всякакво движение. Дейности като ходене и плуване засилват притока на кръв към мускулите на гърба и същевременно облекчават болката и сковаността. Д-р Венеси препоръчва йога с разтягане, като я посочва за един от най-ефективните методи за облекчаване на болките, свързани с гръбначния стълб.

Други алтернативи са хиропрактиката, професионалните масажи, акупунктурата, когнитивно поведенческата терапия и различните видове упражнения.
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
Summer Fashion Weekend 2023 - мода на брега на морето Summer Fashion Weekend 2023 - мода на брега на морето Марина Диневи се превръща в моден подиум за 5-та поредна година
BgBox shop
BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ