Маргарита Кабурова

Една щастлива жена

14 April 2021 16:11
Маргарита Кабурова
Маргарита КабуроваМаргарита КабуроваМаргарита КабуроваМаргарита Кабурова
В професионален план тя е добре познато име в медийните среди. В началото на кариерния си път се докосва до вълнуващия свят на репортерите, редакторите и новинарите – телевизията, радиото и печатът се превръщат в нейни най-добри приятели. 

А своят принос в сферата дава чрез документални филми на социална тематика, с които наистина се гордее. Маргарита Кабурова остава отпечатъка си и върху модните и бюти страници на известни списания. Днес тя успешно изпълнява ролята на PR – създава агенцията New Lance организира големи събития в най-различни сфери – мода, здраве, красота, спорт, образование, развлечения, лайфстайл и много други... Освен това от вече 

12 години работи и за имиджа на лекарите и терапевтите от клиника Jewel Skin. Каква е Маргарита в личен план ли? Съпругът ù вярва, че тя е солта и пиперът, които добавяме към ястието си, за да ни бъде по-вкусно. А истината е, че тя е една щастлива жена...

- Маргарита, страстта Ви към модата е ясно доловима. Защо избрахте PR развитие пред кариера в модните среди?

- Още от дете имам влечение към модата, но през онези вече далечни времена на 1980 – 1990 г. истинската мода не беше достъпна. Имаше само конфекция, тук-там някой правеше бутикови рокли. От малка ровех в гардеробите на родителите ми, режех и кроях. После започнах при една шивачка да си шия дрехи по мои модели. Естествено, това беше в свободното време, през останалото здраво четях и учех. Моето семейство смяташе, че трябва да имам сериозно образование и професия. Дядо ми, на когото много се възхищавах и от чиято житейска мъдрост винаги съм се учила, казваше, че трябва да си избия от главата вятърничави работи като модата. Затова се насочих към точните науки – завърших математическа гимназия, после специалност „История“ в Софийския университет. Ала мечтата ми беше да стана журналист. В този занаят изкарах до 2010 г. После реших, че съм вече стара да тичам по интервюта и да пиша статии. Тогава на мода дойде PR-ът. Всеки има някакви способности и аз осъзнах, че моите са в тази сфера. Силата ми е да създавам истории и послания, които хората лесно да разберат и разчетат. А колкото до модните увлечения, тях продължавам да ги следвам.

- Как смятате, кои са основните PR грешки, които много модни компании допускат?

- Според мен те не допускат грешки, просто често експериментират. Не е грешка да рискуваш с нещо ново и да видиш как ще реагира публиката. Няма грешки в този бизнес, има бизнес. Но може би като недостатък бих отбелязала неясните послания, избора на неподходящи рекламни лица, липсата на креативност, плагиатството. Но пък може би клиентите им искат точно това. 

- А кои са най-често срещаните модни грешки сред PR експертите?

- Неприемливи са арогантното облекло и поведение. Неподходящото облекло и отношение към хората веднага личат. В моята работа е важно как изглеждаш, това е първото, което хората забелязват, после идват усмивката и доброто възпитание. Едва след това е професионализмът. 

- Всъщност каква роля играе модата при изпълнението на задълженията Ви като PR експерт?

- Да следваш модата, означава, че си активен, че си на правилното място и в правилното време. Когато следваш модните тенденции, даваш знак, че имаш силата и възможността да се справиш с всичко. 

- Освен с успешна кариера можете да се похвалите и с прекрасно семейство. Споделят ли любовта Ви към модата? 

- Моята дъщеря Елизабет, която е на 9 г., има талант да рисува и иска да стане моден дизайнер. Синът ми Андонис е много малък, едва на 3 години, все още няма отношение към модата, но винаги забелязва, когато съм гримирана и добре облечена. Мъжът ми счита, че не е толкова важно дали си облечен по модата, или не, важното е да е прилично и адекватно на събитието. Въпреки това с удоволствие ме следва в скъпите бутици. 

- Модните подаръци, които обичате да им правите...? 

- Ако трябва да бъда откровена, предпочитам да получавам подаръци, отколкото да правя. В това отношение си оставам едно пораснало дете. И все пак цялото семейство пазаруваме заедно, където и да сме по света. На мен и дъщеря ми пазаруването ни доставя особено удоволствие. Още повече че имаме любими марки. Обаче на мъжете бързо им омръзва. Но вече свикнаха. 

- Посетили сте някои от най-вдъхновяващите модни столици. Смятате ли, че в момента се намирате там, където чувствате, че е правилното място, или искате да хванете първия възможен полет за друга дестинация? 

- Харесвам моята страна и обичам да пътувам. По този начин оценявам повече всичко онова, което очите ми могат да видят. Ако утре от София кацна в Милано или Париж, как ще се чувствам. Супер!!! Но ако живея там, със сигурност няма да е така. Очите ми ще виждат други неща. 

- Къде най-често търсите щастието?

- В моето семейство, в работата ми и в мен самата. Децата и мъжът ми ми дават сила и мотивация, работата ми дава увереност и независимост, а пък когато съм доволна от всичко това, живея в хармония със себе си. 

- Споделете ни кои са любимите Ви фешън блогове/влогове.

- Все още ми е трудно да възприема тяхната работа. В началото ми беше любопитно да надникваме в света на човек, когото не познаваме или пък познаваме и искаме да научим повече за него. Блоговете и влоговете ми приличаха на нещо като дневник, каквито и ние имахме навремето и в които пишехме съкровени неща. Но блоговете и влоговете не са това. Всичко е за пари и за съжаление, съдържанието им вече е твърде рекламно и затова не може да ме впечатли. Личи, че не е истинско. Все пак ги следя заради работата си. Но повечето от моите клиенти все още трудно им се доверяват и предпочитат работата с медиите. 

- Съдържанието в профила на кой моден инфлуенсър следите редовно?

- А, следя и тях, най-вече нашите. Особено когато клиентите ми искат да работят с конкретен инфлуенсър. Но и в тяхната работа не откривам нищо впечатляващо. Забелязвам взаимно копиране, едни и същи пози, един и същ поглед и ситуация. Виждам един и същ продукт, рекламиран по един и същ начин, което обезсмисля нещата. Единици са тези, на които им отива тази работа и се справят добре. В началото хората вярваха на инфлуенсърите, сега е видно, че става дума за груба реклама, целяща изкарването на лесни пари. Днес много млади момичета у нас, горе-долу изглеждащи добре и с много свободно време, станаха инфлуенсъри. Жалко, че не им се работи, защото тази работа е до време. А после? 

- Самата Вие сте изготвяли съдържанието за „красивите“ страници в списанията. Кои са бюти ритуалите, които стриктно спазвате в ежедневието си?

- Имам личен треньор и спортувам пет пъти седмично, спя достатъчно и внимавам с какво се храня. Според мен това е първото, което трябва да направиш за красотата си – да си здрав, а не отпуснат. След това идват процедурите, на които се подлагам. Вече 12 години съм PR на клиника Jewel Skin, така че съм опитвала почти всичко, което естетичната медицина предлага – ботокс, филъри, мезотерапия, конци. От опит разбрах, че са важни качеството на продуктите, количеството и техниката на изпълнение. Затова се доверявам само на най-добрите естетични специалисти. 

- Имате достатъчно ясен поглед над хайлайфа в България. На коя дама се възхищавате истински?

- За съжаление, не се възхищавам на никоя дама в България. Импонират ми обаче стилът и осъзнатото излъчване на стойност, които притежава Моника Белучи. Италианците имат вековни традиции във визуалното изразяване – още от времената на Ренесанса.

- Сигурни сме, че в гардероба Ви можем да открием много стилни модели. На какво е невъзможно да попаднем в него, защото противоречи на модните Ви принципи?

- В моя гардероб няма провокативни дрехи като къси рокли, огромни деколтета, крещящи цветове. Те не създават впечатление за сериозност и качество. Искам да изглеждам елегантна.

- Откъде черпите вдъхновение и сила в ежедневието?

- Не обичам рутината и всеки ден се опитвам да направя нещо ново, нещо, от което преди ме е било страх или съм имала резерви. Сега по-смело се впускам в приключения. 

- Твърдят, че от близките ни получаваме най-ценните уроци. На какво Ви научи семейството Ви?

- Първите най-ценни уроци в живота си получих от моите баба и дядо, които ме отгледаха. А това беше да се уча, да се трудя, да довършвам докрай нещата, които съм започнала, и да нося отговорност за тях, да вярвам, че винаги предстои нещо по-добро. От майка ми и баща ми научих, че трябва да разчитам на себе си, да бъда организирана и да не се предавам пред трудностите. От съпруга си Аристеидис научих, че трябва да бъда реалист, колкото и това да не ми харесва. Той ме научи да не бъда наивна. Същевременно ми показа, че в живота стават и чудеса. А най-хубавото е, че имам умен мъж до себе си, на когото мога да разчитам. Колкото до децата ми – Елизабет ми е най-големият мотиватор и критик в живота, а Андонис... с него всъщност започна нова, по-хубава част от живота ми. 

- Как смятате, какво прави една жена истински силна личност?

- Това са трудностите, през които тя е минала. За съжаление, те трябва да се преживеят лично, защото чуждият опит не е достатъчен. Книгите и образованието са много важни, но за да си успешен в живота, се иска твърд характер. 

- Какъв съвет бихте отправили към младите момичета днес, които мечтаят да живеят Вашия живот?

- Да бъдат целенасочени, да вярват в себе си и да се борят за своя успех. И да не вярват в лесните неща, защото те са временни. Да имат търпение и здрави нерви. 

- Към коя обществена тема бихте искали да се обръща по-сериозно внимание? 

- На възпитанието на децата.

- Коя е личната Ви кауза, за която малко или много се борите всеки ден?

- Да има по-висок професионализъм в нашата гилдия...

- По какъв начин обичате да си почивате, когато денят Ви е свободен от работни ангажименти?

- С малките деца нямам свободно време. Мисля и за най-дребните неща, свързани с тях, за дома, за работата. Ще почивам на друг етап от живота си. Иначе пътуваме, гледаме филми, рисуваме, играем... Лятото сме в Гърция, където имаме роднини и приятели. 

- Какви цели планувате да постигнете в близко бъдеще? 

- Никой не знае какво ще донесе бъдещето. Но мечтая то да бъде добро за моите деца, да бъдат здрави и щастливи. Дъщеря ми да стане успешен дизайнер. Синът ми да стане инженер като баща си и да конструира летящи коли. Със сигурност в бъдеще моята професия няма да съществува или ще се трансформира в нещо друго. Дотогава ще се радвам да реализирам интересни проекти.

Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Моден фурор от студентски колекции
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
BgBox shop
BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ