Една Birkin, моля!

Или един от най-ярките примери за непреходно модно изкуство

07 January 2019 13:44
Една Birkin, моля!
Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!Една Birkin, моля!
През целия си живот Джейн Бъркин ще бъде вдъхновение. Дали за режисьори, дали за композитори, дали за модни дизайнери – няма значение. Но в нея винаги е имало нещо, което ще привлича хората към очарователния й образ и странно структурирано лице.

Всеки, който я познава, ще каже, че не може да я нарече „красива”, но повечето бързо ще добавят - „по-скоро магична”. Това са думите на първия й съпруг – Джон Бари, за когото тя се омъжва само на 19 години. Бракът им продължава 3 години и няма да остави след себе си много, освен ролята на Джейн в мюзикъла Passion Flower Hotel, която Бари ще й повери. Разведена на 22, вече е ясно, че животът има големи планове за младата прохождаща звезда. По това време тя няма никаква представа, че ще се превърне в една от най-известните и обичани модни музи на всички времена. Няма си и идея, че великият Серж Генсбур ще се влюби в нея, а връзката им ще очертае рамката на лудостта и любовта в годините на La Dolce Vita.

Макар в началото да не харесва Серж, наричайки го „грозен, странен и със смешно име, което дори не мога да произнеса”, по-късно Джейн ще му подари най-красивите си години, ще роди дъщеря му Шарлот и ще е готова на всичко за него. Той ще я превърне в най-известната си муза, ще изгради образа й и ще прочуе името й. По този начин несъзнателно ще й даде възможността да се освободи от него. Не е случайност, че известната чанта Birkin е кръстена именно на нея. Историята зад това произведение на изкуството от луксозната парижка къща Hermès, за което в модните бутици има списъци с чакащи, е доста интересна.

Днес чантата Birkin и нейното притежание се приемат за международен символ на успех и богатство. Всичко обаче започва с една плетена кошница с неудобен капак, която Джейн разнася навсякъде със себе си в годините на своята звездна слава. Папараците улавят младата Бъркин в красиви тоалети с типичния за 70-те стил, а задължителният аксесоар винаги е на линия. В кошницата си актрисата най-често носи сгънати на четири сценарии за новите си филми, червило, слънчеви очила, копринено шалче и малко пари, защото, както сама казва, „Когато си известен, рядко си плащаш сметките…”

Добре познат е случаят, в който Джейн вечеря в известния парижки ресторант Maxim. Пред входа на заведението я чака група папараци, готова да отрази всяко нейно движение. Когато Бъркин тихомълком прибира част от гравираните сребърни прибори в чантата си, тя едва ли мисли, че на излизане от ресторанта ще изпусне кошничката си, а съдържанието й ще се пръсне по земята, където ще го видят всички. Доста конфузен момент! За щастие сервитьорът се оказва неин огромен фен и услужливо се притичва на помощ, прикривайки ситуацията с предложението да й донесе още няколко от гравираните прибори, защото смята, че не са й „подарили” достатъчно.

От този ден нататък Джейн е далеч по-внимателна в публичните си изяви, но неудобният капак на кошничката й си остава проблем. Поне до 1981. Това е съдбоносна година за Бъркин. Актрисата се качва на полет за Лондон, където се настанява в салона на самолета до непознат до този момент мъж. И до ден днешен Джейн няма да може да си спомни с коя точно своя кошничка е била тогава, но това едва ли е важно. Когато за пореден път тя я изпуска и съдържанието й се разпилява по земята, мъжът до нея й казва: „Имаш нужда от чанта с повече джобове”. Без дори да го погледне, докато събира вещите си от пода, Бъркин му отвръща леко троснато: „В деня, в който Hermès сложат повече джобове на чантите си, ще си купя една от техните!”. Отговорът на господина е като щастлив подарък от съдбата: „Но аз съм Hermès и ще сложа джобове за теб, щом това искаш!”.

Оказва се, че непознатият дотогава джентълмен е не кой да е, а Жан-Луи Дюма – изпълнителният директор на френската модна къща. От това съвсем случайно запознанство ще се роди едно дълго приятелство и една иконична чанта, която завинаги ще остави своя отпечатък в женския стил. Нещо повече – Джейн ще нарисува модела й точно там – по време на полета, на обърнатия поднос на една от стюардесите – и ще даде своите препоръки: „Направи я по-голяма от чантата Kelly (друг известен модел на Hermès, посветен на Грейс Кели), но по-малка от куфара на Серж. И за да е наистина специална, добави висулка”. Подобно на висулките и парчетата плат, с които Джейн до този момент е украсявала любимите си кошнички. И това е достатъчно. Жан-Луи Дюма улавя духа на Джейн, така както тя успява да улови образите на героините си и погледите на мъжете.

Днес притежанието на известната чанта Birkin на Hèrmes е считано за еталон за стил, висока класа и бохемски луксозен живот – всички онези неща, с които е така известен  периодът, в който живее и твори самата Джейн – La Dolce Vita. Имитации има колкото искаш, но оригиналът винаги се усеща заради изключителното внимание към детайла и прецизната изработка, които превръщат Birkin Bag в пример за непреходно модно изкуство.

Виктория Бекъм притежава цяла колекция чанти Birkin, която се оценява на над милион и половина, а голямата дъщеря на президента на Формула 1 – Тамара Екълстоун, има над 30 модела, които се съхраняват в отделна стая в дома й. Ким Кардашиян също е от известните почитателки на прочутия дизайн. В някои бутици на Hermès в Ню Йорк пък има списък с желаещи да закупят чантата, които трябва да отговарят на условието, че до час, след като бъде обявено наличието й, могат лично (или посредством свои оповестен шопинг представител) да бъдат в магазина, за да си я вземат.

Колко ли гравирани сребърни прибори могат да се поберат в тази чанта? Не, забрави! Ако можеш да си позволиш Birkin Bag, сигурно си далеч от краденето на посуда…

                                                                                                                                                       Преслава Цачева
Жегата е тук! Жегата е тук! Можем да се справим с нея в офиса
Един ден в живота на бизнесдама Един ден в живота на бизнесдама Кайли Дженър за баланса между личен и професионален живот
Лена Перминова - майка, бунтарка, модна икона Лена Перминова - майка, бунтарка, модна икона Невероятната история за силата да бъдеш жена
Успех с един замах Успех с един замах

Как преправянето на дрехи може да доведе до модна империя само за 8 години

Ключът е в простотата Ключът е в простотата

Коко го казва, а Аманда го доказва

AVÈNE СЕРИЯ DERMABSOLU
СЕРИЯ DERMABSOLU

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ