Динозаври в полза на хората

Знание 117 – Едиториал

01 October 2019 10:30
Динозаври в полза на хората
Животът съществува на Земята от около 3,5 милиарда години, като за това време е бил заличаван почти напълно цели пет пъти. При всеки от тях сложната мрежа, поддържаща организмите на нашата планета, се е оказвала претоварена почти до точката на пълно рухване, което е водело до изчезването на 75 процента от всички видове. За жалост по всичко личи, че в момента се намираме в поредното, шесто, масово измиране. Този път обаче нещата са някак по-лични, тъй като ние също сме част от биоразнообразието и току-виж сме пострадали наравно с другите животни.

През последните няколко години не един и два доклада бият тревога, че видовете изчезват един след друг с притеснително висока скорост. Климатичните промени и човешката дейност като унищожаване на хабитати и замърсяване нанасят такова опустошение, че в момента видовете изчезват 1000 пъти по-бързо от естествения ход на нещата. Това е не просто тъжно, а и силно притеснително.

Но има и една разлика от предишните пет масови измирания и това сме ние. Ние разполагаме със средствата да променим нещата, да спасим не просто кожите си, но и да помогнем на другите видове. Номерът е да разберем коя част от безкрайно оплетената мрежа на животоподдържащата система на природата има нужда от подсилване. За щастие можем да потърсим помощ, като се обърнем към миналото.

Сложната последователност от събития, довели до всяко от предишните пет масови измирания, ни показва какво се случва, когато екосистемата на планетата започва да колабира. Ако разберем напълно каква е била съдбата на динозаврите и как се е стигнало до печалния им край, бихме могли да разберем и как да променим собствената си участ.

Остава ни да проявим настойчивост и воля. И да се надяваме, че вече не е твърде късно.

 

Приятно четене!

 

 

 
 
Били Айлиш ще изпълни тематичната песен на Били Айлиш ще изпълни тематичната песен на "Смъртта може да почака" Ханс Цимер официално бе обявен за композитор на музиката в 25-ия филм за Бонд
Одри Хепбърн е една от стоте илюстрирани сбъднати приказки Одри Хепбърн е една от стоте илюстрирани сбъднати приказки Луксозното издание "Истории за лека нощ за момичета бунтарки 2"разказва за живота на познати и непознати момичета бунтарки.
Никол Шерцингер и Том Еванс почиват в Мексико Никол Шерцингер и Том Еванс почиват в Мексико Лос Кабос е мястото, където новата звездна двойка празнува любовта
Магическият нар Магическият нар Плодът за здрава коса и сияйна кожа
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ