Перфектна форма и през зимата

Как да се отървем от вредните хранителни навици

22 November 2019 15:34
Перфектна форма и през зимата
Обожавате ли всичко вредно? Не ви ли достига сила на волята, за да се откажете от “сладкия живот”? Тогава търсете полезната алтернатива!

НАЙ-ВКУСНОТО ХАПВАНЕ
По никакъв начин ли не можете да се избавите от навика непрекъс­нато да дъвчете нещо? Вместо вредните чипсове и кифлички дръжте под ръка плодове. Бананът ще ви зареди с енергия и добро настроение. Със сочните мандари­ни или портокали бодростта и пол­зата за здравето ви са осигурени. Кивито укрепва кръвоносните съ­дове и намалява риска от образу­ване на тромби, а до болка позна­тите ябълки помагат да намалим вредния хо­лестерин и да нормали­зираме ни­вото на за­харта в кръвта. Само не ги белете, защото кората им е много полезна. При такъв богат арсенал никой няма да каже, че да похапвате е вредно!

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ НА БОДРОСТТА
Вие обичате сутрин да се ободри­те с чашка силно кафе? А знаете ли, че то е вредно за сърцето и бъб­реците? По-добре отдайте предпо­читанията си на зеления чай, Доба­вете резенче лимон и лъжичка мед – и полезната енергийна напитка е готова! Зеленият чай укрепва нер­вната система, а комбиниран с ли­мон и мед е истински еликсир на младостта.

АВОКАДО ЗА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Вие обичате майонеза? Опитайте да я замените с хранителното и много полезно авокадо. Този плод е богат на антиоксиданти и полез­ни мазнини, които лесно се усвоя­ват. Авокадото намалява нивото на холестерин в кръвта и пред­пазва черния дроб. Вътреш­ността на зрелия плод много леко се изгребва с лъ­жичка и става кремообразна. Не можете да си откажете удоволс­твието да хапнете печено месо? Пригответе си риба, месо или зе­ленчуци на грил! Впрочем, в този случай ще ви помогне следната уловка – нарежете месото по-тънко, за да се изпече хубаво, а това значи, че има шанс да намалите порцията. А вмес­то любимото пар­че салам хапнете парче варено телешко месо. То по-лесно се ус­воява и не е толкова тлъсто. Заме­нете сметановия сос с обезмасле­но мляко. Ако сложите авокадо в салатата и напръскате с лимонов сок и соев сос, може и да не слагате изобщо олио!

В СОЛНИЧКАТА
Вие имате навика всичко да ръси­те с повечко сол? Тогава поне вместо обикновената използвайте йодирана или морска сол. Но имайте предвид, че при топлинна обработка йодът се изпарява. Съх­ранявайте бурканчето с йодирана сол на тъмно място, а след изпол­зване добре го запушвайте. Мор­ската сол в сравнение с обикновената има по-мек вкус и съдържа необ­ходимите по­лезни микрое­лементи.

ПОДОБАВАЩО РАЗТОВАРВАНЕ
Ако сте реши­ли сериозно да се погрижите за здравето си, вед­нъж седмично си правете разто­варващ ден. Разбира се, това не значи, че цяла седмица може да дъните фаст фуд и да се заблужда­вате, че за един ден всичко ще поп­равите. Още от вечерта подгответе организма си за разтоварването. Можете да направите плодов раз­товарващ ден. Разделете плодове­те на 5-6 порции и не забравяйте водата. В зеленчуковия разтовар­ващ ден забравете за картофите.
Но пък за сметка на това може да си правите салати, да си приготви­те зеленчуци на пара или да ги хап­нете сурови. Много полезен е раз­товарващият ден с киселомлечни продукти. На 5-6 пъти трябва да из­пиете 1,5 л прясно мляко, кисело мляко или айрян /с не по-голяма масленост от 1,5%/. Ако обичате месо, сварете без сол 400 г телеш­ко и го разделете на 4 порции за деня.

ХРУСКАЙТЕ ЗА УДОВОЛСТВИЕ
Вместо обикновения хляб си купу­вайте обогатен с минерали и целу­лоза хляб, пълнозърнест или с къл­нове. А най-добре си взимайте су­хари. За разлика от хляба те не са­мо по-лесно се усвояват от орга­низма, но и благодарение на по­рестата си структура по-бързо по­тискат чувството за глад.

НАМЕРЕТЕ СЛАДКА АЛТЕРНАТИВА
Не можете без лакомства? Заме­нете вредните с полезни. Смокини­те, сушените кайсии, фурмите не от­стъпват по вкусови качества на най-вкусните бонбони. Повишавайки ра­ботоспособността, укрепвайки иму­нитета, фурмите благодарение съ­държанието на флуор предпазват зъбите от кариес и подпомагат рабо­тата на сърцето. Смокините съдър­жат повече желязо дори от ябълки­те. Значи, трябва обезателно да ги включите в менюто си в “критичните дни”. Нещо повече: те изчистват кръвта и помагат за възстановява­нето както на душевните, така и на физическите сили. Стафидите са от­лична профилактика на остеопорозата, а богатите на минерали изсу­шени кайсии подпомагат изчиства­нето от шлаките и токсините. Ако ви се иска да хапнете сладко, изяжте лъжичка мед. Хем е вкусен, хем е полезен, хем не вреди на съдовете!

 
Ноа Сайръс представи новото си EP Ноа Сайръс представи новото си EP THE END OF EVERYTHING включва 8 трака
Смеете ли да влезете в „Кулата на шутовете“ Смеете ли да влезете в „Кулата на шутовете“ Нов роман от автора на феномена „Вещерът“ - Анджей Сапковски.
Алан Уокър сбъдна мечтата си за проект с Ханс Цимер Алан Уокър сбъдна мечтата си за проект с Ханс Цимер “Time” (Alan Walker Remix) е първият издаден официален ремикс на композиция на Цимер.
„Без сълзи“  с музиката на Б.Т.Р.  „Без сълзи“ с музиката на Б.Т.Р. „Фотографски дневник“ на групата е шестият сингъл от албума „Невидими стени“ 
Джон Леджънд обединява виртуално фенове от цял свят Джон Леджънд обединява виртуално фенове от цял свят Изпълнителят обяви 19 юни за премиерна дата на седмия си студиен албум – BIGGER LOVE
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ