С любов към чантите: Dior Saddle bag

Силата на John Galliano

28 November 2019 12:23
С любов към чантите: Dior Saddle bag
Прочетете повече за:
DiorSaddle bagJohn GallianoКари Брадшоу
Вчера дами ви запознах с първата от поредицата иконични чанти, които модните властелини са създали за нас (искаме ги всичките - няма втора дума!), а именно Birkin bag. Днес - днес ще продължим с модното пиршество с не коя да е, а не без известната Dior Saddle bag. Ако до преди няколко години не бяхте чували за нея (простено ви е), то в последните тя отново се възроди, но като много други иконични модели тя не бе създадена тогава, а маалко по-далеч в близкото минало.

Става въпрос за 1999г. Прясно встъпилият креативен директор на къща Dior представя новата си колекция за пролет / лято 2000 г. и това е не кой да е, а Джон Галиано, останалото е история.
                                                              


След първоначалния бръмчане след дебюта си на подиума, класиката с форма на бъбрек прави история и в поп културата, когато Кари Брадшоу от „Сексът и градът“ се появява на втората си среща с Ейдън (сезон 3, епизод 5), с вариация на чантата с логото на Dior, държейки я под мишница. Това е ​​момента, в който за първи път се установява статута на иконичната чанта. На следващата 2001 г. продажбите на аксесоари на Dior нарастват с поне 60% поради успеха на чантата. И скоро след това наследницата Парис Хилтън взема чантата с бяла, кожена версия, която започва да носи нон-стоп. Това вече я затвърждава в модния небосвод.
История на чанта Dior Seadle Vintage Vintage John Galliano Collection 2000s Fashion Retro Story Maria Grazia Chiuri
С напредването на годините значимостта на чантата намалява. Настъпващата рецесия взема своето влияние върху модата и до 2007 г. "Седлото" напусна подиумите на Dior. Тя бива заменена с вкус за по-малко показен лукс. Противоречивото поведение на Галиано го кара да напусне Dior през 2011 г., а неговият наследник Ралф Симонс представя коренно различна визия за марката.  До 2014 г., когато Бионсе бе забелязана с разновидност на чантата на с ивица на понихаир. Връщането и става неминуемо.

И така на първата по рода си креативна директорка на Dior Мария Гразия Чиури и е възложена задачата да и възвърне славата. За колекцията Есен/Зима 2018 Чиури взема блокбастърско решение: да оптимизира, преработи и в крайна сметка да преиздаде класическата Saddle. Версията от 2018 г. вече се отличава с малко по-големи размери и се предлага в мазова черна кожа, с ново и подобрено платно с лого Oblique и множество украсени вариации.

                  

Да, отново е 2000-та и нищо не се е променило. С нарастването на популярността й и търсенето на непрекъснато нарастващата винтидж тенденция, чантите направиха възвръщаемост, която беше твърде голяма, за да не се забележи. Дали това е доказателство, че влиятелните личности имат цялата сила да вкарат даден елемент в светлината на прожекторите, или просто фактът, че тенденциите идват и си отиват, не може да се каже, но е факт, че чантата се завърна и тук - поне засега.

   История на чанта Dior Seadle Vintage Vintage John Galliano Collection 2000s Fashion Retro Story Maria Grazia Chiuri


Текст: Моника Маркова


Театър, висша мода и екзотика на втората вечер на Sofia Fashion Week SS 2022 Театър, висша мода и екзотика на втората вечер на Sofia Fashion Week SS 2022 Невиждано досега, предпремиерно Театър "Възраждане" и дизайнерът Мира Бъчварова показаха костюмите от постановката "Алиса в страната на чудесата"
Градска мода и шик на първата вечер на Sofia Fashion Week SS 2022 Градска мода и шик на първата вечер на Sofia Fashion Week SS 2022 Десетото юбилейно издание на Седмицата на модата в София стартира с ревюта на дизайнери и брандове в стил градска мода
Sofia Fashion Week с десето юбилейно издание Sofia Fashion Week с десето юбилейно издание Sofia Fashion Week SS 2022 се завръща в пълния си блясък - 30 - 31 март в зала EFE хотел Маринела
Пътуване във времето с Code Fashion Awards 2022 Пътуване във времето с Code Fashion Awards 2022 Церемонията на модните награди на Code Fashion TV подкрепи три социални каузи
Дълготраен дерма ефект Дълготраен дерма ефект Стратегии за грижа за кожата ни в днешната COVID-19 реалност
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ