Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото

28 July 2020 17:09
Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото
Прочетете повече за:
очизащитаслънцеUV лъчиздраве
Излагането на директна слънчева светлина и топлина за дълго може да ускори процеса по стареене на очите и да причини състояния като перде и макулна дегенерация. Повишаването на температурата излага очите ни на риск от изгаряния на роговицата – състояние, известно като фотокератит. Затова е изключително важно да се вземат необходимите предпазни мерки, докато се наслаждавате на летни занимания на слънце.

Носете слънчеви очила с пълна UV защита

UV лъчите могат да увредят макулата – централната част на ретината в задната част на окото, която ни позволява да виждаме всичко цветно. UV лъчението може да навреди и на предната част на окото (роговицата и лещата), което може да доведе до завъгляване на лещата, дегенерация на макулата, птеригиум (доброкачествен растеж върху бялата част от окото) и изгаряне на роговицата, което е болезнено и може да причини временна загуба на зрението. Слънчевите очила, които могат да блокират до 100% от UV лъчите на слънцето са съществено важни за защитата на очите през лятото.

Овлажнете очите си

Високите температури и ветровете могат да изсушат очите ви. Използването на климатична система през лятото може да влоши симптомите на изсушените очи. Най-добрият и мигновен начин за справяне е като използвате изкуствени сълзи, които да овлажняват и освежават очите ви.

Подхранвайте тялото си с антиоксиданти

Постоянното излагане на слънчеви лъчи може да произведе свободни радикали, в тялото да се придвижват атоми, които могат да се окислят и да увредят ретината. Следователно препоръчваме диета, богата на антиоксиданти, които да премахнат ефектите от свободните радикали. Антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин С, можете да приемате чрез портокали, горски плодове и листни зеленчуци. Включете ги в хранителния си режим.

Хидратирайте се

Като цяло пиенето на вода е изключително важно, за да може организмът ви да функционира правилно. Трябва да се вземе под внимание, че летните жеги ни карат да губим повече количество вода, съответно е препоръчително да приемаме повече течности, за да компенсираме тази загуба. Ако пиете диуретици, е задължително да пиете поне по 2 литра вода на ден. Дехидратацията е основна причина за сухатата на очите и раздразнението, така че е важно да поддържате нивата на хидратация балансирани през летните месеци.

Винаги носете очила за плуване

Лятото е синоним на плуването. Ако сте плувец, обмислете да инвестирате в очила, които да защитават очите ви. Често басейните се дезинфекцират със силни препарати като хлор. Плувните очила намаляват опасността от инфекции като конюнктивит, който зачервява и изсушава очите.

Избягвайте плуването с контактни лещи

Друго важно предупреждение е да премахвате контактните си лещи преди плуване. В противен случай има опасност да засегнете зрението си. Водата в басейните и морето е дом за много микроби като акантамоеба. Те могат да предизвикат сериозни инфекции в очите и да доведат до сериозни усложнения.
Code Fashion Awards 2023 Code Fashion Awards 2023 Мода и диамантен блясък
Трансформация на тялото Трансформация на тялото Новогодишни решения
Code Fashion Awards  с бляскаво 5-то издание Code Fashion Awards с бляскаво 5-то издание Наградите на единствената българска модна телевизия Code Fashion TV ще се проведат на 26 януари 2023
Как прекарват време сред природата българките? Как прекарват време сред природата българките? Fjällräven проведе проучване сред 500 жени в България за техните предпочитания при избора на екипировка и как я използват най-често...
BgBox shop
BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ