Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото

28 July 2020 17:09
Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото
Прочетете повече за:
очизащитаслънцеUV лъчиздраве
Излагането на директна слънчева светлина и топлина за дълго може да ускори процеса по стареене на очите и да причини състояния като перде и макулна дегенерация. Повишаването на температурата излага очите ни на риск от изгаряния на роговицата – състояние, известно като фотокератит. Затова е изключително важно да се вземат необходимите предпазни мерки, докато се наслаждавате на летни занимания на слънце.

Носете слънчеви очила с пълна UV защита

UV лъчите могат да увредят макулата – централната част на ретината в задната част на окото, която ни позволява да виждаме всичко цветно. UV лъчението може да навреди и на предната част на окото (роговицата и лещата), което може да доведе до завъгляване на лещата, дегенерация на макулата, птеригиум (доброкачествен растеж върху бялата част от окото) и изгаряне на роговицата, което е болезнено и може да причини временна загуба на зрението. Слънчевите очила, които могат да блокират до 100% от UV лъчите на слънцето са съществено важни за защитата на очите през лятото.

Овлажнете очите си

Високите температури и ветровете могат да изсушат очите ви. Използването на климатична система през лятото може да влоши симптомите на изсушените очи. Най-добрият и мигновен начин за справяне е като използвате изкуствени сълзи, които да овлажняват и освежават очите ви.

Подхранвайте тялото си с антиоксиданти

Постоянното излагане на слънчеви лъчи може да произведе свободни радикали, в тялото да се придвижват атоми, които могат да се окислят и да увредят ретината. Следователно препоръчваме диета, богата на антиоксиданти, които да премахнат ефектите от свободните радикали. Антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин С, можете да приемате чрез портокали, горски плодове и листни зеленчуци. Включете ги в хранителния си режим.

Хидратирайте се

Като цяло пиенето на вода е изключително важно, за да може организмът ви да функционира правилно. Трябва да се вземе под внимание, че летните жеги ни карат да губим повече количество вода, съответно е препоръчително да приемаме повече течности, за да компенсираме тази загуба. Ако пиете диуретици, е задължително да пиете поне по 2 литра вода на ден. Дехидратацията е основна причина за сухатата на очите и раздразнението, така че е важно да поддържате нивата на хидратация балансирани през летните месеци.

Винаги носете очила за плуване

Лятото е синоним на плуването. Ако сте плувец, обмислете да инвестирате в очила, които да защитават очите ви. Често басейните се дезинфекцират със силни препарати като хлор. Плувните очила намаляват опасността от инфекции като конюнктивит, който зачервява и изсушава очите.

Избягвайте плуването с контактни лещи

Друго важно предупреждение е да премахвате контактните си лещи преди плуване. В противен случай има опасност да засегнете зрението си. Водата в басейните и морето е дом за много микроби като акантамоеба. Те могат да предизвикат сериозни инфекции в очите и да доведат до сериозни усложнения.
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
Summer Fashion Weekend 2023 - мода на брега на морето Summer Fashion Weekend 2023 - мода на брега на морето Марина Диневи се превръща в моден подиум за 5-та поредна година
BgBox shop
BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ