Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото

28 July 2020 17:09
Шест ефективни начина да предпазим очите си през лятото
Прочетете повече за:
очизащитаслънцеUV лъчиздраве
Излагането на директна слънчева светлина и топлина за дълго може да ускори процеса по стареене на очите и да причини състояния като перде и макулна дегенерация. Повишаването на температурата излага очите ни на риск от изгаряния на роговицата – състояние, известно като фотокератит. Затова е изключително важно да се вземат необходимите предпазни мерки, докато се наслаждавате на летни занимания на слънце.

Носете слънчеви очила с пълна UV защита

UV лъчите могат да увредят макулата – централната част на ретината в задната част на окото, която ни позволява да виждаме всичко цветно. UV лъчението може да навреди и на предната част на окото (роговицата и лещата), което може да доведе до завъгляване на лещата, дегенерация на макулата, птеригиум (доброкачествен растеж върху бялата част от окото) и изгаряне на роговицата, което е болезнено и може да причини временна загуба на зрението. Слънчевите очила, които могат да блокират до 100% от UV лъчите на слънцето са съществено важни за защитата на очите през лятото.

Овлажнете очите си

Високите температури и ветровете могат да изсушат очите ви. Използването на климатична система през лятото може да влоши симптомите на изсушените очи. Най-добрият и мигновен начин за справяне е като използвате изкуствени сълзи, които да овлажняват и освежават очите ви.

Подхранвайте тялото си с антиоксиданти

Постоянното излагане на слънчеви лъчи може да произведе свободни радикали, в тялото да се придвижват атоми, които могат да се окислят и да увредят ретината. Следователно препоръчваме диета, богата на антиоксиданти, които да премахнат ефектите от свободните радикали. Антиоксиданти като лутеин, зеаксантин и витамин С, можете да приемате чрез портокали, горски плодове и листни зеленчуци. Включете ги в хранителния си режим.

Хидратирайте се

Като цяло пиенето на вода е изключително важно, за да може организмът ви да функционира правилно. Трябва да се вземе под внимание, че летните жеги ни карат да губим повече количество вода, съответно е препоръчително да приемаме повече течности, за да компенсираме тази загуба. Ако пиете диуретици, е задължително да пиете поне по 2 литра вода на ден. Дехидратацията е основна причина за сухатата на очите и раздразнението, така че е важно да поддържате нивата на хидратация балансирани през летните месеци.

Винаги носете очила за плуване

Лятото е синоним на плуването. Ако сте плувец, обмислете да инвестирате в очила, които да защитават очите ви. Често басейните се дезинфекцират със силни препарати като хлор. Плувните очила намаляват опасността от инфекции като конюнктивит, който зачервява и изсушава очите.

Избягвайте плуването с контактни лещи

Друго важно предупреждение е да премахвате контактните си лещи преди плуване. В противен случай има опасност да засегнете зрението си. Водата в басейните и морето е дом за много микроби като акантамоеба. Те могат да предизвикат сериозни инфекции в очите и да доведат до сериозни усложнения.
Парис Гобел е тайното оръжие на Риана и Джей Ло Парис Гобел е тайното оръжие на Риана и Джей Ло Хореографката стои зад най-грандиозните им изпълнения
„Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей „Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей Противоотровата срещу хаоса е вътре в нас.
Парис Джексън не може да избяга от сравненията с Майкъл Джексън Парис Джексън не може да избяга от сравненията с Майкъл Джексън Независимо, че музиката ѝ е напълно различна от тази на Краля на попа
Сагата „Жокери“ от Дж. Р. Р. Мартин продължава с „Аса в небето“ Сагата „Жокери“ от Дж. Р. Р. Мартин продължава с „Аса в небето“ Жокери и аса променят хода на историята в продължението на хитовата поредица.                                                                           
„Една френска сватба” от Хана Тъниклиф - еуфорията на любовта изненадва всички „Една френска сватба” от Хана Тъниклиф - еуфорията на любовта изненадва всички Очарователен и игрив разказ за любов, желание, приятелство и тайни – пренася читателя сред екзотиката на френската провинция.
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ