Женените двойки не са по-щастливи от необвързаните?

30 July 2020 17:23
Женените двойки не са по-щастливи от необвързаните?
Трябва да се стремим към специалната рокля в бяло. Или поне това е съветът, който получаваме от повечето припеви на песни, теми на детски приказки и дори сюжети на съвременните любовни романи. Предполага се, че трябва да търсим партньора в живота си и да пътуваме заедно към залеза. В противен случай попадаме в капана на разтревожени роднини на семейни сбирки, които изискват да научат: „Виждаш ли се с някого по-сериозно вече?“. Сякаш да бъдеш необвързан е сериозно здравословно състояние, което трябва да бъде излекувано.

Е, вече можете да ги успокоите, защото според последно проучване, публикувано в Journal of Positive Psychology, бракът е по-малко да доведе до щастие сравнение с животът на необвързан. Учени от държавния университет в Мичиган изследвали връзките на 7 532 души на възраст между 18 и 60 години. Независимо дали са женени, или са останали необвързани, това нямало връзка с дългосрочното благополучие.

„Бяхме изненадани да установим, че необвързаните за дълъг период от време и тези, които са имали различни връзки междувременно, не се различават в степенна си на щастие. Това предполага, че тези, които са „обичали и изгубили“ са също толкова щастливи към края на живота си, колкото и тези, които „не са обичали въобще“, споделя Марая Пърол.

Множество фактори влияят на това дали даден човек се чувства, сякаш е живял пълноценен живот, открива 42-годишното изследване. Да бъдеш щастливо женен е един от тези фактори и отчитат леко, но не статистическо значимо повишаване на степентта на щастие при двойките с дългогодишен брак. Същевременно, статутът на заетост, родителството, здравословното състояние и приятелствата играят роля за дългосрочното благосъстояние. „Хората определено могат да бъдат в нещастна връзка, а необвързаните да извличат радост от всяка сфера на живота си, като например от техните приятелства, хобита и работа. В ретроспекция, ако целта е да се открие щастието, изглежда малко глупаво хората да влагат толкова много усилия да имат партньор“, констатира Уилям Чопик.

Всъщност натискът да се влюбиш и да се венчаеш, може да подтикне човек да се установи с човек, който не го прави щастлив. С други думи, страхът от самотата кара хората да се примиряват с по-малко.

Поради тази причина може да кажете на загрижените си роднини да отстъпят и продължете да вършите онова, което ви кара да се усмихвате. „Ако откривате щастие и чувство за пълноценност като необвързана личност, вероятно няма да пускате това щсатие – независимо дали има пръстен на пръста ви или не“, заключава Пърол.
Парис Гобел е тайното оръжие на Риана и Джей Ло Парис Гобел е тайното оръжие на Риана и Джей Ло Хореографката стои зад най-грандиозните им изпълнения
„Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей „Изкуството да бъдеш спокоен” от Райън Холидей Противоотровата срещу хаоса е вътре в нас.
Парис Джексън не може да избяга от сравненията с Майкъл Джексън Парис Джексън не може да избяга от сравненията с Майкъл Джексън Независимо, че музиката ѝ е напълно различна от тази на Краля на попа
Сагата „Жокери“ от Дж. Р. Р. Мартин продължава с „Аса в небето“ Сагата „Жокери“ от Дж. Р. Р. Мартин продължава с „Аса в небето“ Жокери и аса променят хода на историята в продължението на хитовата поредица.                                                                           
„Една френска сватба” от Хана Тъниклиф - еуфорията на любовта изненадва всички „Една френска сватба” от Хана Тъниклиф - еуфорията на любовта изненадва всички Очарователен и игрив разказ за любов, желание, приятелство и тайни – пренася читателя сред екзотиката на френската провинция.
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ