СПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

МОДАТА КАТО БРОНЯ

25 October 2018 14:23
СПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
СПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕСПИСЪК ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ
Представете си следната ситуация. Вървите в Мерилебон и строители започват да ви подсвиркват заради яркооранжевото ви палто на Calvin Klein, което сте облекли над костюм с пола тип „молив”, а на главата си носите твърда шапка (доказано е по-добро от свирка за вълци). Или влизате в лекарски кабинет в найлонови неонови гумени ботуши на Prada и медицинският екип не спира да прави комплименти за избора ви на обувки. Или си представете изуменото лице на служителя, на когото подавате огромното си многослойно и компресирано палто на Balenciaga, което спокойно може да бъде използвано за защитен навес. „Един артикул или три, мадам?” Модата може да ни отведе на странни места и предизвика хаос по отношение на личната ни идентичност, но тази есен вкусът за объркването и разколебаването достигна своя нов зенит. Дизайнерите проверяват границите на защитното работно облекло (да, работниците в канализацията в Ню Йорк са музи) и екипировката, която включва високи до коляното галоши, пелерини от синтетични материали, метална, топлоустойчива и филтрираща въздуха маска за лице – всичко, което може да бъде открито в лаборатория за генетично инженерство, в НАСА или в моргата. Дали можете при следващото пълнолуние да откриете библейско наводнение в магазина в резултат на глобалното затопляне? Дали токсичните изпарения, които излизат от недостатъчно вентилираните сметища, ще отровят цяло едно поколение? Дали след време пластмасовите бутилки ще бъдат наши партньори в моретата и океаните? Екологичните кризи, политическият екстремизъм и кражбата на лични данни… пред нас стоя един куп проблеми, които могат да предизвикат тревожни атаки. За щастие има и оптимизъм, и мрежа от канали, чрез които гражданите да предприемат действия. Или поне в демократичния свят. За 99,9 процента от нас изграждането на самодостатъчен „подслон/вила” за бягство на Северния остров на Нова Зеландия (както правят няколко милиардери от Лос Анджелис) не е опция. Трябва да се изправим пред непоносимата буря. Но тогава какво ще се случи с нашите шикозни гардероби? Чувствителни към аспектите на съвременния живот, дизайнерите създават хиперфункционални дизайни за тях. Високопроходимите маратонки Balenciaga Triple S бяха само началото. Някои от дрехите изглеждат като геодезични куполи, а други могат да послужат като костюми за скачане (не опитвайте). В Prada ще откриете неонови гъбени пашкули без ръкави (с подходящи шапки и предвидени държачи за документите ви за самоличност). В Calvin Klein ви очакват рокли от дантела и сребриста кожа, както и ръчно изплетени маски.

„Още от ден първи обсебването беше нещото, върху което исках да се фокусирам”, сподели Раф Симънс за новата цел, която поставя на емблематичните американски униформи. Във Fendi имаше пелерини, покрити с шотландски кариран плат; в Sacai – палта тип блейзъри; в Rick Owens – издути, ватирани, повиващи палта, заедно с огромни възглавници за бременни и чанти за кръста. Пионерът в сферата на работното облекло Херън Престън си сътрудничеше с НАСА (Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство) на капсула от технически връхни дрехи, включително якета, панталони и суитшърти. Дънковият сукман на Престън с оранжева лента, на която пише Handle With Care, също изглеждат добре.

Този нов вид облекла беше показан чрез разнообразие от сурови и мрачни условия, лишени от комфорт и буржоазни украси. Сценографите трябва да са усетили тези дни доста интензивно. Те са гледали Survivors (постапокалиптичен сериал от 1975, заснет в Северна Англия) и са слушали епичния сингъл Protection на групата Massive Attack, записан през 1994 година. Крайният резултат включваше изпълнен със сняг пейзаж за Calvin Klein; бетон и варосано таванско помещение в сграда с табела „Строеж” за Sacai; и депото South Lamberth за Craig Green. В Милано Миуча Прада избра тъмнината, за да покаже своите коктейлни рокли в стил Blade Runner, облечени под скъсани палта с яки с електрични отблясъци. Моделите с восъчни лица изглеждаха като племе от оцелели. Отвън те изглеждаха спокойни, но на облеклата им имаше надписи: „Не влизай”, „Не пипай”, „Само за оторизиран персонал”.

Думата „сигурност”, както Симънс каза за колекцията си, „беше важна референция за чувството”. И все пак под многобройните технологични слоеве и отвъд индустриалните карабинери има меко ядро. Често то отговаря на личната история на дизайнера. „Винаги се опитвам да направя нещо, което не мога да намеря никъде другаде. Но от друга страна, обичам основни неща като пуловер, военно яке, обикновени тениски и ризи. Причината, поради която се придържам към „хибридизацията” в моите творения, е, защото веднъж щом тези познати дрехи се съберат в едно, те създават различен и уникален силует, но пак всяка част идва от нещо, което вече ви е познато и сте притежавали преди това”, сподели Читозе Абе за гениалните якета, блейзъри и военни палта на Sacai.

Крег Грийн (два пъти носител на Menswear Designer of the Year в The Fashion Awards) израства в предградията на Лондон в семейство на водопроводчици, дърводелци и електротехници. „Винаги съм се интересувал от функционалните дрехи. А униформите почти се превърнаха в романтична идея може би защото индустрията все повече се механизира. Има красота в идеята за облекло, в което можеш да работиш и вършиш неща. Нещо, което е едновременно удобно и функционално – това е представата ми за лукс.”

За финал Грийн отговори с пончо с качулка и връзки от памук, оцветени в червено, зелено и синьо – вдъхновение от келтските знамена. „Мислех си да бъда дете, което си мечтае за бъдещето, влиза в нестандартна палатка и си представя, че лети”, обясни Грийн.

Представата му за романтика е впечатляваща. Реалността на индустриална Америка се напълни с изоставени фабрики и мини, а рушащото се индустриално сърце на Европа определено предизвиква носталгия към униформите. Днес е трудно да се открие поезията в милионите малки промишлени единици. Стилното палто на пожарникаря, панталоните с много джобове на водопроводчика или велосипедната екипировка носят ореола на целенасочения шик, дело на съвременните дизайнери.

„Светлоотразителното и защитно облекло е нещо, което нося, откакто се помня. Исках да пресъздам тези облекла така, че да се впишат в градския начин на живот с елегантност”, сподели творческият директор на японската марка Йон Ан Ambush. Дизайнерката, която израства между Сиатъл и Япония, намира устойчивите на атмосферни влияния панталони North Face Gore-Tex за любими за всички времена. В зимната ѝ колекция ще откриете обемни дъждобрани с широки ръкави, както и „костюми” с многофункционални жилетки и панталони – дрехи, с които можете да се качите на велосипеда си или да влезете в заседателната зала.

Творческият директор на лондонския бранд A Cold Wall Самюел Рос сподели: „Съществува семиотична стойност при вземането на здрави, груби материали и неемоционалните визуални обекти за открояването на ера, в която са толкова открити”. Рос използва термореактивен найлон за своя анорак без ръкави. Изборът му за прикритие? „Изрязана жилетка от военноморския флот със скрита качулка и свалящ се пластмасов компонент. Обличам я почти всеки ден.”

Не чак толкова отдавна анализаторите на модните стилове изтъкваха ползите от двулицевите кашмирени палта, предназначените единствено за предвижване с таксита токчета и разкошните дамски чанти. Сега дойде редът на чантичките за кръста, многобройните джобове, „трансформиращите” се палта в якета с бързо разтваряне на ципа (проверете McQueen). Мултифункционалност, хибридност, ефективност и забавление са ключовите думи днес. На хоризонта се задават много варианти на якета с подплата. Чувството, сякаш сте обвити в пашкул, е плюс. „Често обличам якета, но не обичам твърде спортните модели, а предпочитам онези, които подчертават уникалния силует. Миналата зима фаворит ми беше обемното бобър яке от колаборацията на Sacai x The North Face. Те са забавни, без значение дали сте в града, или катерите Еверест”, сподели Абе. Тези якета са пухкави, удобни, копринени и дори декоративни. Сетете се за Genius колекцията на Moncler – колаборация между 8 дизайнери, включително Пиерпаоло Пичоли от Valentino, Крег Грийн и Симон Роша. В Browns директорката Ида Питърсън предвижда цялостна визия от марки като Juun J и Off-White. „Влюбена съм в идеята за палто с подплата, цветово съчетано с подплатен шал. Имаше налична дъга от цветове, но също така и чувствително черно”, сподели тя, като предложи да комбинирате със сребристите ботуши на Alchimia di Ballin. Гащеризоните са друга тенденция. Художничката Анна Блесман, която стои зад колекцията A Plan Application – инициатива, подкрепена от Върлджил Абло, – се фокусира върху отделни елементи като високи до коляното разтегливи кожени ботуши. Диамантената гривна с карабинери на Marla Aaron би била идеалният финален щрих на визията. В новата защитна екипировка има много скрити еротични акценти. Всички дрехи на Грийн, които се предлагат в един размер (и са обичани както от мъжете, така и от жените), разполагат със саморегулиращи се презрамки и връзки. Циповете са разположени така, че при разкопчаване да показват раменете – напълно стерилно изглеждащата дреха може да се преобрази за секунди и да предложи много изненади. Проникнете ли в тенденцията, ще извършите някои мъдри покупки. Считайте пелерината си тип палто, панталоните си за сноубординг или дълго пътуване и водоустойчивото си сребристо и многофункционално яке като стартов комплект. С подобни иновации апокалипсисът може да бъде избегнат. Затегнете коланите и търсете топлината и безопасността. Или, ако перифразираме песента Protection на Massive Attack – „Модата може да поеме силата на удара”.
"Иван Вазов и неговите близки" от Вера Вазова
Тази книга е различна. Защото е лична.
„Сянка“ от Васил Панайотов „Сянка“ от Васил Панайотов В третия роман на един от най-ярките гласове в българската литература, котвата на живота тежи, донесена от една малка „Сянка“.
Black Eyed Peas се завърнаха с Translation Black Eyed Peas се завърнаха с Translation В подкрепа на премиерата, хитмейкърите пуснаха и официалното видео към колаборацията си с Maluma – FEEL THE BEAT
„Каквото се случи в рая…“ от Елин Хилдебранд „Каквото се случи в рая…“ от Елин Хилдебранд Интригите на големите пари се заплитат отново в продължението на разказа „Зима в рая“
„Гений“ на ОСТАВА в анимиран видеоклип „Гений“ на ОСТАВА в анимиран видеоклип Вече е факт вторият сингъл от предстоящия нов албум
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ