Раздяла с хапчето

Защо все повече жени се отказват от него?

05 May 2019 19:07
Раздяла с хапчето
Раздяла с хапчетоРаздяла с хапчето
Половин век след като се появява на пазара, образът на противозачатъчното хапче започва да се пропуква. Защо все повече жени се отказват от него? Михаела Иванова открива

Хапчето. Без значение дали го обичате, или го мразите, има шансове в един момент да сте го ползвали. В своите славни времена хапчето е освобождавало на жените от страха от нежелана бременност, позволявайки им да действат свободно и сигурно за първи път. Но ако и вие сте от поколението „Y“ (родени, в най-общи линии, между 1982 и 1996), е вероятно вашето отношение да е по-сложно.

Всъщност се оказва, че по-младите жени се отказват от хапчето – изследване на Националната служба по здравеопазването в Америка (НСЗ) открива, че броят на жените, потърсили услуги за сексуално и репродуктивно здраве, които са използвали контрацепция, включително противозачатъчното хапче, е намалял с повече от 13% между 2005 и 2015 г. Едва ли е изненадващо: бързо проучване в Google разкрива някои тревожни слухове, от статии относно възможни връзки между хапчето и рака, като твърденията са напълно странни, като „изхвърлените противозачатъчни хапчета в тоалетните превръщат рибите в транссексуални“.

А дори не съм споменала всекидневните странични ефекти, които жените изпитват: смяната на настроението, подуването и качването на килограми са в началото на списъка. Във времена, където всички са обсебени от здравето и доброто физическо състояние, младите жени просто не искат да се съобразяват с толкова много евентуални последствия. „Реших да стана веган преди няколко години, когато открих с какви неща пълня организма си“, казва Мария, 26-годишна радиоводеща. „Тогава все още взимах противозачатъчни, но започнах да ги чувствам несъвместими с новия ми начин на живот. Затова потърсих алтернативни методи за контрацепция.“ Не е чудно, че толкова жени отказват противозачатъчното хапче при нововъзникващите културни реакции по отношение на хормоналните контрацептиви, с цел да възвърнат контрола върху собствените си тела.

Проблемът е, че хапчето не се е развило с времето. От появата му в Европа през 1961 г. съществува отношението „ако не е счупено, не го поправяйте“, но съществуват и аргументи, които доказват, че всъщност е „счупено“. Несигурността в хапчето, която поначало е маскирана от неговото социално значение, става все по-трудно да бъде пренебрегната. Комбинирайки това с информационния достъп в наше време – където всеки с достъп до интернет се превръща в експерт за една нощ, – и изведнъж пукнатините в хапчето стават все по-явни.

„Започнах да вземам противозачатъчни хапчета, когато бях на 19, и бях много наивна по тази тема. Размерът на гърдите ми се смени от чашка B на чашка D почти за една нощ, а емоциите ми бяха извън контрол; бях първа година в университета и отдадох това на стрес“, спомня си 27-годишната Ана. Това е често срещано преживяване: жената се чувства емоционално нестабилна, неспокойна и депресирана и да, все още предполагайки, че е от всичко друго, но не и от хапчето. В отговор докторите предписват антидепресанти, без да се замислят, че симптомите може да са причинени от контрацептивите на пациента. „Всъщност моята най-добра приятелка беше преминала през същото нещо и ме посъветва да спра хапчето. Така и направих и за няколко седмици започнах да се чувствам по-щастлива“, допълва Ана.

Нейните симптоми, както и на много други, се потвърждават и от учените. Миналата година проучване на Университета в Копенхаген разкри, че повече от един милион жени над 13-годишна възраст потвърждават връзката между противозачатъчното хапче и депресията. При тийнейджъри, взимащи хапчето, се установява, че има 80% риск от депресия. И все още правителствените лица и здравните експерти хвърлят вината върху социалните медии за проблемите с душевното здраве и предлагат „дигитална детоксикация“ като възможно лечение.

„Медицинската общност смята, че ползите от намаляване на риска от нежелана бременност и подновения контрол върху обилното кървене например надхвърлят риска от потенциални сериозни странични ефекти и душевни проблеми – но истината е, че може да има хиляда жени, преживяващи депресия незаслужено, като резултат от контрацепцията им“, обяснява в интервю Холи Григ-Спал, авторка на Sweetening the Pill.

Разбира се, наблюдава се и финансов натиск; лекарите са насърчавани да предписват най-евтините лекарства, които може и да не са най-добрите за всички пациенти. Някои фармацевтични компании правят опит да произведат версия на хапчето, която най-много се доближава до нужния хормон в организма на жената, или т.нар. биоидентичен хормон. Въпреки това все още съдържа и синтетичен хормон.

„Реалността в модерната медицина е, че фармацевтичните компании трябва да имат икономически стимул за изследване на нови продукти“, казва вицепрезидентът на Факултета за сексуално и репродуктивно здраве към Кралския колеж във Великобритания. „Биоидентичните хормони са далеч по-скъпи от синтетичните си версии; за разлика от менопаузата, когато само малко количество от хормона е нужно да замести нужните в тялото, то при контрацепцията се изискват много по-големи дози, за да приспят репродуктивните органи.“

Както много пъти в историята, ако жените искат промяна, те няма да получат помощ от върха. Жената, която взема нещата в свои ръце, е д-р Елина Берглунд – основателка на Natural cycles – революционно приложение, което използва температурата на тялото, за да помогне на потребителите да планират или избегнат бременност. „Natural cycles произлиза от личното решение да спра да вземам противозачатъчно хапче“, обяснява Берглунд. Приложението, първото по рода си, признато като медицинско контрацептивно устройство, работи, отчитайки основната температура на тялото. „Когато сте в овулация, нивото на хормона (прогестерон) в тялото ви се увеличава, което го загрява до една трета от основната температура“, обяснява д-р Берглунд. – Буквално – температурата на тялото ви се увеличава, когато сте в овулация, и се понижава при менструация. Заложеният алгоритъм в приложението генерира, на базата на вашата основна температура, „зелени дни“, когато има малка вероятност от забременяване, и „червени дни“ при висок риск.

Разбира се, информационното доказателство е едно, но реалността е друга. Специалисти предупреждават, че трябва да се отнасяме с внимание към контрацептивните приложения. „Естествените методи не работят при всички жени. Всяка, която има нередовен цикъл или може би скоро е родила, или има поликистозни яйчници, или други хормонални проблеми като диабет, трябва да бъде внимателна“, добавят лекарите.

Както всяка друга контрацепция, така и приложението трябва да бъде използвано постоянно. Всяко едно забравяне за попълване на данните може да даде грешни измервания. Дори и да е така, се наблюдава широка подкрепа от медицинските среди, според д-р Берглунд. „НСЗ е толкова подкрепяща, колкото може да бъде за контрацептивните методи – аз смятам, че те признаха важността да се слушат жените, които не искат да използват инвазивна или хормонална форма на контрацепция, и да им се предложи други опции.“

Natural cycle не е единственият нов метод, който НСЗ подкрепя, като измества фокуса си от предписването на хапчето или други потребителски зависими методи на контрацепция (т.е. такива, при които ефикасността зависи от коректното вземане) в полза на дългодействащи обратими контрацептиви (ДОК) като вътрематочни устройства (ВМУ) или импланти. Според последните насоки на НСЗ „експертното клинично мнение е, че методите на ДОК могат да имат много по-голяма роля в контрацепцията и може да помогнат да се избегне нежелана бременност“.

Съществуват и други опции за контрацепция като НуваРинг (хормонален вагинален пръстен). Това е гъвкав пластичен пръстен, който се поставя около отвора на шийката на матката и освобождава малки дози от прогестерон и естроген. Трябва да се сменя на три седмици.

Въпреки този прогрес препятствието на изкуствените хормони остава твърде високо за някои. Катя например, студентка по право, 26 години, чувства, че приложението е най-добрият метод, и го използва, както и презервативи. „След като спрях хапчето, използвах хормонално вътрематочно устройство. Първоначално се чувствах добре, но стигнах до момента, в който почувствах психически застой – сякаш хормоните ми бяха в летаргия. След това пробвах медна спирала, която е освободена от хормони, но цикълът ми стана тежък и болезнен, което ме караше да се чувствам изтощена. Комбинираното използване на приложението и презервативи ме устройва и моят приятел също е доволен. Предполагам, че това ще прозвучи малко хипи, но мисля, че да се бориш с природата и да се месиш в работата ѝ е опасно.“

 

 

 
БГ Радио изненада Цвети Пиронкова БГ Радио изненада Цвети Пиронкова Дидо и Митко Кърнев от D2 отправиха специален музикален поздрав към Цвети.
„Опасни слухове” от Елин Хилдебранд „Опасни слухове” от Елин Хилдебранд Сблъсък на приятелството с любовта и утехата на сигурността с разрушителната сила на мълвата...
Как се отразява вана с мляко на кожата ви Как се отразява вана с мляко на кожата ви И кои звезди се възползват от ползите
„Фреди Меркюри: Биография” от Лора Джаксън „Фреди Меркюри: Биография” от Лора Джаксън Историята на краля със звезден глас...
 „Последният дуел”, който привлече вниманието на Ридли Скот „Последният дуел”, който привлече вниманието на Ридли Скот В мащабното изследване на Дейв Егърс, базирано върху удивителен реален случай, средновековна рицарска драма достига и до български земи.
Nasty Gal x Emrata Collection
КРОП ТОП

КРОП ТОП

Nasty Gal

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ