Off-camera

Мария Силвестър

17 May 2019 11:08
Off-camera
Off-camera Off-camera Off-camera Off-camera Off-camera Off-camera Off-camera Off-camera
Има някои хора, около които витае една по-особена атмосфера. Те се появяват на дадено място и го изпълват със светлина и вибрации. Няма как да пропуснеш присъствието им, защото то просто се рее в пространството. Такъв човек е Мария Силвестър.

Докато чакам да довършат грима й, за да можем на спокойствие да си поговорим, от нея се излива цял водопад от интересни истории. Всичко, за което говори, е обвито в страст и емоции – за котките, за сина й, дори за старата й кола тип „костенурка”, която много й липсва и май пак ще се опита да поправи, за това, как си прави ремонти вкъщи кажи-речи сама, и за „България търси талант”. Има ли нещо, в което не е добра? Пред нас виждаме една страхотна жена, а след това пред обектива виждаме още поне десет и всички те са интересни и различни.

Срещали сме я в най-разнообразни образи. Сега аз също я виждам в образ. Но коя е Мария Силвестър в ежедневието? Кога е себе си? „Малко ми е трудно да отговоря на този въпрос, защото в ежедневието си избягвам да се наблюдавам сама отстрани, така както правя в работата си. Това е много важно да се случва там! За да бъдеш добър в професията си трябва да си много добър наблюдател на самия себе си. Като една нормална жена, в живота ми ги има всички онези задължения, които имат и останалите жени. Нищо не ме различава. Освен може би това, че в личното си време не обичам много да излизам и не обичам да се срещам с прекалено много хора, тъй като в работата ми това е ежедневие. Бих казала, че съм един много приятен темерут!”

Пред камера или на улицата (или пък сега пред мен), Мария винаги изглежда невероятно. Леко небрежно, но и много тренди. Без значение дали това е търсен ефект, или модният усет просто й тече в кръвта, никой не може да отрече, че тя е една от най-стилните жени в България. Признание, което е получавала неведнъж. „Никога не съм робувала на марки, стил или тенденции. Наистина никога! Даже смея да твърдя, че съм леко небрежна в това отношение. Но имам тази способност, ако имам избор от 5 неща, много бързо да направя тоалет, който на мен да ми отива, и най-важното – да ми е комфортно в него. Без значение дали отговаря на някакви правила. Това не ме интересува особено. Правя точно това, което искам, с външния си вид и настроението ми винаги се отразява и на облеклото ми.”

Но това небрежно отношение далеч не означава, че Мария не е наясно със случващото се в модната индустрия. Напротив – напълно е запозната с най-актуалните тенденции от световната сцена и един бърз въпрос ми е достатъчен да разбера, че дори има свои собствени предпочитания за идния сезон. „Много мразя някой да ми казва какво трябва да се случва с външния ми вид в живота. Тъй като това се случва в работата ми, през свободното си време предпочитам да си измислям свой собствен стил. Но това не означава, че не следя всичко, което излиза на пазара. Има марки, които харесвам заради качеството и заради размаха, който показват. Много харесвам изчистената форма, дзен-геометрията. Харесва ми, когато жените не прекаляват с аксесоарите, или пък ако прекаляват, това да бъде с размах и в определена посока. Човек не може да скрие неща, които са видими, затова по-добре е да направи така, че да акцентира на нещата, които са като плюс. Не знам как е при другите жени, но аз знам, че има дрехи, които, като ги сложиш, усещането е от вътре навън и е приятно. Когато обаче е от вън навътре – опитваш се ти самият да се напъхаш в дадена дреха, – не е ОК.”

Отдалеч си личи, че Мария е спонтанен човек. От онези, които намират късмета си навсякъде и са отворени за добрите неща, които могат да се случат. Такъв тип хора не правят списъци, нито пък плануват. Те просто живеят в момента. Затова и въпросът ми за бъдещите й покупки за летния сезон като че ли за пръв път я накара да помисли в тази посока. Но какво е една водеща без златното умение за импровизация? „Тази пролет ще обърна внимание може би на тренчовете. Много ги харесвам! Те ме връщат към черно-бялото кино, към жените като Катрин Деньов. Обожавам този стил – когато жената е истинска жена и не се притеснява да бъде такава – женствена и красива, и в същото време силна и независима. Тренчовете ми напомнят точно за този тип жени. Освен това представи си да го съчетаеш с едни прекрасни ретро очила и един красив пръстен например. Страхотно!”

Тук неведнъж сме изразявали възхищението си към този красив и женствен стил и сме уверени, че Мария Силвестър може без проблем да се превъплъти и в тази роля – на Катрин Деньов от епохата на черно-бялото кино, без обаче да губи онази бляскава частица от себе си, която така силно я отличава. „Често ми се случва само едни обувки да променят целия имидж. Обичам равни обувки и в живота не мога да ходя на високи. Затова в раницата ми понякога има резервен чифт. Когато отивам на някое събитие, вадя токчетата и мен човек най-често може да ме види седнала на някоя пейка и преобуваща се. Токчетата определено са важни. Някои тоалети просто не вървят с друго.”

„Когато човек излезе от рамките и от нормата и когато направи така, че много революционно докаже идеите си, колкото и абстрактни да са те, и успее да ги реализира, може силно да ме впечатли” – казва Мария, докато говори за Alexander McQueen, малко след като съм я попитала кой е дизайнерът, чиято работа следи и харесва. „Има много марки, които ми харесват не просто заради самата дреха, но заради концепцията на цялостната си продукция. Силно одобрявам последната колекция на H&M - Conscious Exclusive, която е вдъхновена от Лувъра и от най-великите картини там. Това, вкарано в дрехите като съдържание, ми харесва. Тогава има смисъл, има продължение.”

Сред българските дизайнери, които й правят най-силно впечатление, изтъква Sasсa Bjӧrg и Knapp от Антония Йорданова. „Те са дизайнери, които имат размах и подчертан стил, който си личи.”

Напоследък виждаме Мария Силвестър в популярния телевизионен формат „България търси талант”. Там всеки път под нейно ръководство ставаме свидетели на едно невероятно шоу, за осъществяването на което огромна част от заслугата е именно нейна. Като жена с множество таланти, веднага ми става интересно с какъв номер би се явила тя самата пред компетентното жури. „Може би бих представила някакъв микс от неща! Въпреки че е трудно. Виждала съм хора, които се загубват в няколкото номера, които се опитват да покажат за само три минути. Но може би бих импровизирала. Това е силната ми страна! Импровизацията е нещо много сложно, което доста малко хора владеят.” Ами ако тя беше на мястото на журито? „Аз съм много критична – както към себе си, така и понякога към хората. Много често моите критерии се различават от тези на околните. Харесва ми, когато някой излезе на сцената и независимо от това, дали има талант, или няма, виждам, че има усещане за тази сцена, за самото пространство, за стоенето в това пространство. Не харесвам агресия и не харесвам негативни хора. Ако някой ме накара да спра да мисля за каквото и да било качество, което се опитва да ми покаже, ако ме накара да му повярвам на 100%, независимо какво прави, щеше да бъде един от критериите да избирам участници.”

С течение на разговора ни разбирам, че на пръв поглед уверената и динамична Мария е точно като всички нас. Тя също има своите страхове и несигурности и колкото и странно да е – ефирът всъщност е мястото, което й е дало възможността да се изправи срещу тях. И макар едва ли има човек, който да оспори красотата й, тя е най-критична именно към себе си. Но с течение на годините и прекараното време пред камера Силвестър е научила как да се справя с моментите на слабост и малките гафове, които са неминуема част от професията й. „Обожавам гафовете. Когато направя някой гаф, го хващам и го разтягам като локум, и сама на себе си се смея. Едно от хубавите ми качества е самоиронията. Работейки моята професия, влязох един път завинаги в този живот в най-големия си страх – да не се изложа. Понякога хората са много, много критично настроени към някого, когато не знаят какъв е неговият стил и когато не знаят какъв етикет да сложат. Да се пребориш с това, изисква много голяма концентрация.”

Тя не само успява да се пребори, но и го прави със завидна лекота, което е причината да бъде всеобща любимка. Няма как да не забележим, че напоследък Мария сякаш е навсякъде. Тя снима фотосесия след фотосесия, винаги е на линия в ефира на „България търси талант”, пътува, доста често я засичаме на различни събития, дава интервюта, а вкъщи я очаква и нейният прекрасен син Давид. Може да се каже, че графикът й е доста натоварен. Само че всяка жена има нужда от няколко минути на ден и за себе си, когато забавя темпото и оставя всички останали грижи на заден план. „Аз умело балансирам върху това да имам свободно време за себе си и за детето си, и в същото време да съм заета. Когато съм свободна, не си губя времето в излишни неща. Не обичам да стоя по кафенета, не обичам излишни разговори. Моите срещи с приятели са конкретни. Ние ходим на така наречените културни събития – гледаме филми, постановки – всичко, което излиза на театралната сцена, много ме вълнува. Също така често ходя в планината. Това са моите процедури за красота. Нямам никакви добавки по себе си и се гордея с това. Все още не се виждам в посока, в която да се подпомагам по този начин. Единственото, което си позволявам, е да си купувам биокозметика, и много спортувам. Между другото апелирам за това към всички млади момичета. Установих, че със спорт най-лесно овладявам демоните, хаха. Много внимавам с храната също. От много години вече не ям месо, само риба. Все пак една жена на 39 години трябва доста да внимава. На 20 години никак не съм внимавала…”

И докато прави лека пауза и нито за секунда не поглежда непрестанно премигващия телефон до себе си, Мария продължава: „Обичам една жена да носи усещането за самата себе си и да изпъква със своите качества – било то физически, или интелектуални. За мен естественият сексапил идва от интелигентността на жената. Четете книги! Това е много добро козметично средство”.

Това е, дами! Тайната е разкрита!

 
Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Моден фурор от студентски колекции
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
BgBox shop
BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ