ИРИНА ВЛАДИ: СМЕЛ И ЗАВЛАДЯВАЩ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН

Талантливата и международно призната интериорна дизайнерка ще открие свое студио и в София

16 February 2023 10:33
ИРИНА ВЛАДИ: СМЕЛ И ЗАВЛАДЯВАЩ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН
ИРИНА ВЛАДИ: СМЕЛ И ЗАВЛАДЯВАЩ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙНИРИНА ВЛАДИ: СМЕЛ И ЗАВЛАДЯВАЩ ИНТЕРИОРЕН ДИЗАЙН
Ирина Владимирова, позната повече като Ирина Влади, е дизайн директор на лондонското студио Taylor Howes. Завършва магистърска степен за „Интериорен и екстериорен дизайн“ в Националната художествена академия, както и курс по интериорен дизайн във Florence Design Academy – Флоренция, Италия, а професионалния си опит започва да трупа в дизайнерската къща 1508 London. Участвала е в множество проекти като “Mandarin Oriental Residences” в Бевърли Хилс и “Chelsea Barracks” в Лондон, както е и работила по проекти във Франция. Ето какво споделя за нея проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода: „Чудесните ми впечатления от Ирина Владимирова датират още от времето, когато тя беше моя студентка и впоследствие блестяща дипломантка. Нейна отличителна черта е не само тънкият й усет за красивото, естетическо издържаното, функционално и уютно пространство, но и способността самата тя да твори по изящен начин. Ирина има дарбата да материализира безпроблемно своето концептуално виждане за интериора, дизайна и вътрешното обзавеждане. Тя смело комбинира емблематични и върхови постижения от предишни периоди на визуалната култура с най-модерните трендове. Респектиран съм от досегашните ѝ успехи, оптимист съм за бъдещия ѝ професионален триумф.“. 

Интересното е, че е искала да бъде моден дизайнер, но всичко се подредило в посока интериори. Стилът ѝ е семпъл и без усилие. Дори при интериори с много детайли, винаги има нещо елементарно, което ги прави необичайни. Според нея, дизайнът е подчинен на функцията, а естетиката от своя страна има допълваща роля, но голямата магия е в това да се постигне естетика с перфектна функция.

Проектът, който е правила и смята за най-труден е Mandarin Oriental Residences, тъй като той се намира в Бевърли Хилс, Лос Анджелис, екипът ѝ се намирал в Лондон, а клиентите в Ню Йорк. Срещите били интензивни и през две седмици в различни точки на света. Но именно този проект ѝ носи признание.

За тенденциите Ирина Влади казва, че се променят всяка година, но все още има влияние на 70-те и 80-те години на миналия век – овални форми и ярки цветове. Стилистиката в България е много различна и има свои собствени движения, които не се припокриват с тенденциите в световен мащаб. Откриват се разлики в работата в България и Обединеното кралство и този дисонанс се изразява в това, че докато у нас се купуват интериори, то в Великобритания клиентите инвестират в тях.. Колекционерските елементи са голяма част от интериорите в Лондон и начин да се инвестира.

Отскоро тя е дизайн директор на лондонското студио Taylor Howes, като определя предложението им като „изненадващо и неочаквано“. В студиото Ирина Влади е свободна да развива своя собствена визия за дизайн на проектите. Предложението към талантливата дизайнерка пристига в навечерието на тридесетата годишнина на компанията. Taylor Howes е едно от първите три студиа за луксозен дизайн в Лондон. В портфолиото на компанията има много разнообразни клиенти – от знаменитости до кралски особи. Последният им голям проект е Chateau Denmark на легендарната улица на музикантите в Сохо - първият хотел с нон-стоп парти концепция. На пристигане се подписва декларация, която гарантира, че нямаш против шум и купони. В сградата има оригинални запазени графити, правени от Sex Pistols и Вивиън Уестууд, когато незаконно са живели в апартаментите, в началото на кариерата им. Интериорите са в стил „готически пънк“ и са с много препратки към музикалната индустрия. Ирина Влади споделя за забавен случай при поставянето на картини: „Клиентите настояха да махнем картина от лобито, която е много двусмислена. Ние решихме, че става дума за два на два метра холограма, на която двойка са фотографирани по време на секс. Веднага организирахме да се премести, а по-късно клиентите се обадиха да кажат, че още е там. Оказа се, че те са имали предвид малка икона с Мадоната, която според тях стои твърде провокативно.“

В професионален план на дизайнерката ѝ предстои откриване на собствено студио в София. Това е важно решение за нея, тъй като е свързано с проекти както в Лондон, така и у нас. В по-кратък план се състезава за хотел в Лондон, който е част от много ексклузивна нова верига. „Ако спечелим проекта, би се превърнал в едно от най-често фотографираните места, заради силната палитра и еклектичен стил“, допълва Ирина Влади.

 
Code Fashion Awards 2023 Code Fashion Awards 2023 Мода и диамантен блясък
Трансформация на тялото Трансформация на тялото Новогодишни решения
Code Fashion Awards  с бляскаво 5-то издание Code Fashion Awards с бляскаво 5-то издание Наградите на единствената българска модна телевизия Code Fashion TV ще се проведат на 26 януари 2023
Как прекарват време сред природата българките? Как прекарват време сред природата българките? Fjällräven проведе проучване сред 500 жени в България за техните предпочитания при избора на екипировка и как я използват най-често...
BgBox shop
BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ