Изкуство, стил и финес

30 October 2020 22:41
Изкуство, стил и финес
Изкуство, стил и финесИзкуство, стил и финесИзкуство, стил и финесИзкуство, стил и финесИзкуство, стил и финес
Прочетете повече за:
Неда Начева
С вродено любопитство към света, талантливата художничка и бизнесдама Неда Начева обича да го изучава, като пътува. Често тя отправя предизвикателства към себе си и по този начин открива своите скрити ресурси, умения и сила. Със своя заряд въодушевлява близките си, защото вярва, че вдъхновението представлява агрегатно състояние на ума. И като една истинска творческа душа Неда се стреми към синергия със заобикалящия свят.

- Неда, картините Ви са наистина забележителни. Какво Ви подтикна да поемете по пътя на изящните изкуства?

- Вероятно любовта ми към изкуството във всичките му форми. Слабостта ми към картините, цветовете, дълбочината, с която човек иска да изрази себе си. Истината е, че любовта ми към руската школа художници беше първият провокатор да започна да творя. В началото всичко беше хоби, но се превърна в страст за цял живот.

- От какво е вдъхновена последната Ви картина?

- Последната ми картина е свързана с друго мое хоби – гмуркането. В нея съм изобразила  русалка в бурно море, която остава недокосната от напрежението на стихиите. Показва красотата и спокойствието, които всеки от нас трябва да съхрани въпреки ежедневните бури в живота ни.

- Кой е най-често използваният цвят в творбите Ви?

- Във времето установих, че синият цвят преобладава в моите картини. Съзнателно съм се опитвала на периоди да променя цветовата гама, с която работя, но скоро след това се връщам към него, защото много обичам морските пейзажи. Те ме зареждат и ми носят истинска наслада.

- Предимно с какви цветове работите – топли или студени?

- Старая се да вмъквам и по-топли цветове. Но за мен картината не е само топли и студени цветове – тя отразява моето светоусещане в даден етап от живота ми.

- Понякога модните критици виждат истинско изкуство по модните подиуми. Вие по какъв начин гледате на модата?

- Считам, че няма съвременна жена, която да не се интересува от мода. Аз лично винаги съм харесвала контрастите. В сериозната ми професия, ръководейки търговската дейност в Безмитна зона, ми се налага да поддържам едно по-сериозно амплоа, докато в  творческата дейност вмъквам по-закачлива нотка. За мен модата е по-широко понятие – тя се отнася не само до дрехи, бижута или грим. Мода има в бизнеса, пътуванията, обученията, разбира се, и в изкуството. Може да проследим всички течения, които са възниквали и продължават да се развиват в модерните изкуства.

- Картина на Анди Уорхол от 1963 г. или костюм на Chanel би имал по-голяма стойност за Вас?

- Категорично бих предпочела картината, въпреки че не бих избрала този стил. В годините започнах да колекционирам картини и с удоволствие бих обогатила колекцията си с още една.

- А какво място заема модата във Вашите картини?

- Моите картини са отражение на вътрешните ми пориви. Ако нямам муза, не бих могла да сътворя нищо върху бялото платно. Те не се влияят от тази преходност, от желанията на клиент или дори приятел, затова и не работя по поръчка. На платното оставям отпечатък от енергията, която нося в момента. Имала съм гневни картини, които можете да разпознаете от пръв поглед. За щастие повечето носят наслада и невероятна енергия, с която съм ги заредила.

- На кои световни модни брандове симпатизирате?

- Следя доста модни марки, но слабостта ми винаги са били обувките и чантите. Носи ми истинска наслада, като видя жена, която като завършителен детайл към тоалета си е сложила елегантна чанта и обувки. Задължително висок ток. Котешка походка. Несравнимо.

- Как бихте определили личния си стил на обличане?

- Винаги съм предпочитала елегантен стил на обличане. Роклята е основна част от гардероба ми и считам, че предава изключителна женственост на всяка жена. Жената показва своя стил и финес чрез цялостното излъчване, но роклята винаги помага.

- Преди две години творческият директор на мъжката линия на Louis Vuitton Върджил Абло сравни стрийт модата с арт движение. Съгласна ли сте с него?

- Абсолютно да, това също е начин на себеизразяване.

- Модните тенденции се менят непрекъснато, но само за да се завърнат отново след определен период от време. Кой е любимият Ви моден тренд за всички времена?

- Някои неща наистина остават следа във времето. Бих казала Chanel – в парфюмерията.

- Как социалните мрежи, като Instagram, Facebook, TikTok, се отразяват на личния и професионалния Ви живот?

- Дълги години отказвах да търся публичност и съзнателно не поддържах този тип социални медии за представяне, но истината е, че в този динамичен свят това е пътят, за да достигнеш до голяма аудитория. Да популяризираш дейността си, да станеш разпознаваем, както и да възбудиш интерес към това, което твориш.

- До каква степен пазите личния си живот в тайна?

- Определено не считам, че личният живот е за показ. Аз популяризирам творчеството си, разбира се, показвам една малка част от ежедневието си, защото хората искат да почувстват енергията ми. Те ме допускат в дома си чрез картините и им е интересно какъв стил на живот поддържа творецът, но поставям граници, които са ми нужни, за да се чувствам комфортно.

- Разбрахме, че в края на лятото сте посетили Париж. Колко различна е френската столица в условията на COVID-19 пандемията?

- Имах едно интересно преживяване, различно от всичките ми посещения в Париж. Беше красиво, защото никога не съм усещала града така спокоен, притихнал и внасящ своята романтика по един различен, забележителен начин. В тези мигове можеш да усетиш истинския мирис на Париж и неговата история.

- Като художник как се почувствахте в Лувъра, заобиколена от безброй безценни картини?

- За мен е изключително изживяване всяко едно посещение на галерия или опера от световен мащаб. Имала съм удоволствието да посетя Лувъра, Третяковската галерия, Ермитажа, Националната галерия, Портретната галерия, Самърсет Хаус в Лондон и всички по-забележителни места, където можеш да откриеш наистина безценни творби. Всеки път изживяването е разтърсващо.

- Коя е основната отговорност върху плещите на творците?

- Отговорността ни е основно към поколенията – имаме отговорност да ги научим да обичат и ценят изкуството.

- Къде читателите ни могат да се докоснат до изкуството Ви?

- Могат да разгледат творбите ми в моя сайт nedanacheva.com. (Усмихва се.)

- Финално, в какво се изразява величието, към което се стремите?

- „Величието“ е много интересен израз за използване в днешно време, когато бързооборотните интереси са на пиедестал. Това, което ме подтикна да се задълбоча в света на изящните изкуства, е, че все пак остава нещо след теб. Твърдо вярвам, че винаги е по-ценно да инвестираш в една картина, да подариш на приятел или на бизнеспартньор една творба, която освен да носи наслада, ще остане за поколенията, вместо да подариш подарък, който ще бъде морално остарял на следващата година.


Интервю: Магдалена Георгиева 

Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Моден фурор от студентски колекции
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
BgBox shop
BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ