От 90-те с любов…

Съвременна мода ли? Огледайте се по главните улици и ще установите как около 70% от това, което ще видите, ще бъде забавна препратка към 90-те години.

02 February 2023 12:24
От 90-те с любов…
От 90-те с любов…От 90-те с любов…
Мобилните телефони бяха или с размерите на тухла, или достатъчно малки, за да се затворят с една ръка, а „социалната дистанция“ не беше нищо повече от правилото за един метър, което учителите налагаха между момчета и момичета, танцуващи в дискотеката.

 Колкото до модата, част от тенденциите бяха върхът, а за другите предпочитаме да не си спомняме. И несъмнено има разделение на мненията, когато става дума за винтидж мода. Някои хора не могат да се наситят на вдъхновените от миналото дрехи и ретро магазин, а други просто не могат да понасят мисълта да обличат стари дрехи на други хора или да носят стилове, подобни на тези, популярни преди около 30 години. Но независимо дали ни харесват или не, факт е, че те се завърнаха през 2023! Скрънчита, шнолите за коса, широките фланелки, любимите ни шорти, с които карахме колелета, дънките с престъпно ниска талия и обувките на високи платформи? Да, и днес ги виждате ги навсякъде. Но да се върнем дори по-назад във времето.
 
Може би първото нещо, което се питате, е: „Какво всъщност е винтидж и откъде произлиза?“. Vintage в най-груб превод означава отлежало вино. Разбира се, никой не използва вино в изработката на т.нар. винтидж дрехи. Напротив, те носят духа и заряда на отминалото време и не е изненада, че доста често ги наричат „дрехи с минало“. Тук обаче възниква друг въпрос. Облеклото от кой период наричаме винтидж? Това е въпрос с променящ се отговор. В момента се твърди, че дрехите отпреди 1920 г. са антика, докато тези след 1990 г. се считат за ретро. Следователно дрехите от периода между 1920-а и 1990-а са винтидж. Защо този отговор се променя? Елементарно! Защото в един момент дрехите след 2000 година ще започнат да се наричат ретро. Времето си тече, за щастие или не, а с него и модата непрестанно се мени. Когато говорим за мода, няма как да не се замислим за нейната история, настояще и бъдеще.

 Париж и Ню Йорк са градовете, в които най-ясно може да се отбележи границата между тези три реалности. Светът на миналото се е скрил в някое малко магазинче, в което думата „винтидж“ е по-позната дори от „хляб“. Улиците са идеалният подиум на различни модни блогърки, модели, знаменитости или просто жени, които държат да изглеждат добре и носят дрехи по последен писък на модата. Седмиците на модата в двата мегаполиса са топсъбитията на годината в модните среди, където можете да видите новите тенденции и бъдещето, без помощта на врачки и стъклени кълбета. Тук е мястото да отбележим, че много от топдизайнерите като Ив-Сен Лоран, Оскар де ла Рента, Кристиан Диор и Пако Рабан са включили в колекциите си и винтидж дрехи в един или друг период от творчеството си. Интересът на големите модни къщи към този неугасващ тренд е огромен и няма изгледи скоро да залезе.

 
Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Старт на Sofia Fashion Week SS 2024 Моден фурор от студентски колекции
Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Грандиозен моден финал на Sofia Fashion Week AW23/24 Собственикът на марката г-жа Маринела Арабаджиева и организаторът на Sofia Fashion Week Мария Бонева обявиха, че следващото издание ще е през март 2024
Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Официални тоалети и булчинска мода на втората вечер на Sofia Fashion Week AW23/24 Великолепие и блясък изпълниха модния подиум на втората вечер на Sofia Fashion Week есен-зима 23/24
Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Sofia Fashion Week - три дни мода, лукс и красота Huawei Watch G 4 и Global Brands на сцената на Sofia Fashion Week AW 23/24 с иновативна модна колаборация
Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week се завръща през септември 2023 Sofia Fashion Week с 11-то издание в хотел Маринела с нов формат
BgBox shop
BgBox Summer

BgBox Summer

BgBox

BgBox Satin

BgBox Satin

BgBox

BgBox Youth

BgBox Youth

BgBox

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ